Weten & Tech

Mans En Garde: Rusland in beweging

10-10-2015 19:00

1VLSHQ
De NATO is een ‘slechte grap‘ geworden. Ondanks de verontrusting over het huidige Russische optreden, en de sterke uitbreiding en modernisering van de strijdkrachten van dit land, blijft een serieuze verhoging van het Nederlandse defensiebudget achterwege. Aan de deplorabele staat van onze krijgsmacht wordt niets gedaan. Sommige politici, zoals Han ten Broeke (VVD, lid Defensie-commissie) maken zich wel zorgen over de geloofwaardigheid van de NATO, maar zwijgen daarbij over het uitgeklede graatmagere Nederlandse aandeel in deze organisatie. Hier blijft men in Den Haag doof, stom en blind voor.

Of Poetin echt snode plannen heeft, en Rusland aan het voorbereiden is op bijvoorbeeld een invasie van de Baltische staten, is irrelevant, ongeacht hoe belangrijk het antwoord op deze vraag is. Een defensief bondgenootschap moet de plannen en middelen bezitten om aan dergelijke ‘worst case’ scenario’s het hoofd te kunnen bieden. Hoewel de NATO op papier dergelijke middelen -al dan niet op een minimaal niveau- bezit, is de parate inzetbaarheid mager. Een aantal landen, waaronder Nederland, is ook gemobiliseerd te zwak voor zelfstandige operaties. Daar partnerlanden evenmin dik in elders ontbrekende gevechtskracht zitten, is het organiseren van een ‘homogene’ defensie een groot probleem geworden voor de NATO.

Waar Rusland een strakke aansturing van haar strijdkrachten heeft, is het gezien de eeuwige onderlinge politieke verdeeldheid binnen de NATO maar zeer de vraag of de strijdkrachten ervan als het erop aan komt nog in staat zijn tot een daadkrachtig ‘Een voor Allen, Allen voor Een’ optreden zoals het tijdens de Koude Oorlog ontwikkelde.

Daar er al decennia op hoog en laag niveau breed militair wordt samengewerkt door de militairen van de NATO landen, is de kans dat het hier bij een confrontatie met Rusland spaak loopt -voorbij wat ‘Patton&Montgomery’ egobotsingen- vrij klein. Mocht Rusland zich verder bewegen is met de EU als voorbeeld de kans dat het op politiek niveau spaak loopt inmiddels wél levensgroot. Zeker daar Rusland met Poetin een daadkrachtig staatsman van kaliber aan het roer heeft, waar elders losse flodders eindeloos pratend en kibbelend schitteren.

Ruslands laatste bewegingen

Het vanuit de Kaspische zee vanaf drie vrij bescheiden Buyan-klasse korvet-platforms lanceren van 26 kruisraketten uit de ‘Klub‘ serie (3M-54/14 familie- NATO: SS-N-30A Klub) was een serieuze Russische beweging. De gemaakte video’s van de verticale lancering ervan lieten geen haperingen zien. Of ze alle 26 hun beoogde doelen hebben geraakt is weinig media-aandacht voor. In tegenstelling tot de vier die misschien en route de weg zijn kwijtgeraakt boven Iran. Wat betekent dat er nog altijd 22 van deze jet-aangedreven, met circa Mach 0.8 kruisende gps-traagheidsnavigatie gestuurde projectielen voorzien van een 450 kilo springlading op 1500 kilometer van hun lanceerplaats mogelijk doel troffen. Wat ook voor westerse kruisvluchtwapens geen beroerde score zou zijn. Zo westerse korvetten dergelijke wapens aan boord hebben. Wat niet het geval is.

Новости TV repo van 7 oktober
https://youtu.be/D2xEl7YtEa8

Aankomende Russische bewegelijkheid

De RAE (Russian Arms Expo) van afgelopen september gaf opnieuw een brede inkijk in wat het land militair in huis heeft en ontwikkelt. Of aan wat voor tactieken er wordt gedacht. De ‘tank versus terrorists’ demonstratie -zie video onder- laat toch (symbolisch) een iets ander antwoord zien dan de westerse transformatie van conventioneel ‘zwaar’ naar ‘licht’ -wat te licht bleek- als aanpassing voor ‘asymmetrische’ oorlogsvoering. Zelfs als een Russische ‘zware’ contra-terroristische aanpak niet beter werkt dan de ‘lichte’ westerse insteek, blijft het zware materieel in een conventionele krachtmeting met de NATO stukken bruikbaarder dan de talloze zwak bewapende, maar IED-geharde wielvoertuigen die NATO landen deels ter vervanging van zwaarder materieel massaal hebben aangeschaft.

Tot slot, wie is er nou werkelijk meer vriend of vijand? Is het huidige Rusland nog -of weer- dezelfde Sovjet-vijand van vroeger? Zou dat land gezien de gedeelde geschiedenis en de culturele overeenkomsten van hun westelijke bevolking met die van westerse landen geen betere vriend kunnen zijn dan vele van onze huidige zogenaamde vrienden? Niet in de laatste plaats onze bondgenoot Saoedi-Arabië. Is de Saoed-clan die daar regeert, en mondiaal het jihadisme financiert en propageert, minder moreel verwerpelijk dan het Assad-regime in Syrië?

 

Terrorismebestrijding Moskou-stijl (na de vreeswekkende muziek)

Russian Arms Expo 2015

T-14 Armata en T-15 HIFV productie
https://youtu.be/pzZOTsLbYM4

 

(Titelfoto: HQ screenshot van Новости TV repo van 7 oktober op youtube)