Politiek

Burgemeester Woerden verwijt Den Haag gebrek aan regie

10-10-2015 14:30

Deze aanval op vluchtelingen is het gevolg van gebrek aan regie bij de aanpak van het vluchtelingenprobleem. Dat concludeert burgemeester Victor Molkenboer (PvdA) van Woerden zaterdag in reactie op de bestorming door ongeveer twintig aanvallers met zwaar vuurwerk en eieren op een vluchtelingenopvang in zijn plaats.

‘Regie heeft tot vrijdag heel erg ontbroken’

“Ja, het is het gevolg van regie van niemand, ook niet in Den Haag”, concludeert hij. “De regie heeft tot vrijdag heel erg ontbroken. Pas vrijdag is er vanuit Den Haag een begin aan een richting gegeven. We wisten afgelopen maand al dat we met vluchtelingen geconfronteerd zouden worden. Nu het zover is, gaan we pas reageren.”

Premier Mark Rutte heeft Molkenboer kort gebeld over de gebeurtenissen in Woerden. “Hij heeft zijn afkeer over de situatie geuit”, zegt de burgemeester. “Ik heb hem gezegd dat het zaak is om in Nederland richting te geven aan een oplossing.”

Molkenboer benadrukt dat de vluchtelingen uit Syrië er niet voor niets zijn. “Het land ligt in puin, er valt daar niet meer te leven.” Toch ziet niet iedereen dat zo. De burgemeester kreeg verschillende mailtjes. Een van deze boodschappen bevatte de tekst: “Geweldige aanval op de vluchtelingen, want de politiek durft het niet te zeggen.”

Plasterk: Dit is tuig van de richel

De groep die in Woerden een noodopvang voor asielzoekers heeft aangevallen, is volgens minister  van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) ‘tuig van de richel’. Hij zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

De bestorming was niet het gevolg van gebrek aan regie van de autoriteiten, aldus de bewindsman. Dat verwijt maakt de burgemeester van Woerden. Het lokaal bestuur heeft juist in Woerden laten zien dat het ‘zijn mannetje staat’, aldus Plasterk.

Plasterk heeft zaterdagmorgen net als premier Mark Rutte contact gehad met de burgemeester van Woerden. De oppositie verweet de premier eerder deze week onzichtbaar te zijn in de vluchtelingenkwestie.

Lees ook

Noodopvang Woerden bestormd door mannen met bivakmutsen

Kamer is voor harde aanpak Woerden

ANP