Politiek

Rutte over vluchtelingendrama: Ik ben on the case

07-10-2015 18:21

Premier Mark Rutte – op handelsmissie in de Verenigde Staten – houdt over het vluchtelingenprobleem voortdurend contact met zijn collega’s in het kabinet. Hij zei dat woensdag in antwoord op vragen van journalisten aan het einde van een handelsmissie van drie dagen in Atlanta.

Rutte werd ook een reactie gevraagd op de gebeurtenissen in het Drentse dorp Oranje, waar boze inwoners dinsdagavond de auto van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) belaagden. Rutte zei dat de zorgen van mensen ‘reĆ«le zorgen’ zijn. “Er komt veel op Nederland af”, aldus de premier. Hij waarschuwde ook: “Van mensen blijf je af. Daar ligt de grens.”

Rutte kreeg woensdag veel kritiek van oppositiepartijen, die hem verwijten afwezig te zijn en geen regie te nemen in het belangrijke dossier van de vluchtelingenproblematiek. Volgens SP-leider Emile Roemer had Rutte zijn bezoek aan Atlanta moeten afblazen. GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt Rutte ‘te onzichtbaar’.

Volgens Rutte is het kabinet letterlijk 24 uur per dag bezig om de problematiek rond de instroom van vluchtelingen in goede banen te leiden. “Op alle fronten, opvang op korte termijn, en tegelijkertijd ook aan beperking van de instroom.” Dat vergt 24 uur per dag aandacht. “Ook van mij, waar ik ook ben. Natuurlijk ben ik ook vanuit hier voortdurend in contact met de collega’s over het migrantenvraagstuk.” Rutte zei dat de gemeenschappelijke handelsmissie met zijn Vlaamse collega al lang gepland was en dat hij op dit soort missies zal blijven gaan.

ANP