Reportage

#Bruslog – Bloeiende business: pro-Europese filatelie in Straatsburg

07-10-2015 11:11

Europees Parlement
Shutterstock.

Wat doe je als er iets heel bijzonders te gebeuren staat in het Europees Parlement? Je zorgt ervoor dat de gebeurtenis vooraf is vastgelegd zodat het historische karakter ervan vereeuwigd is. Gisteren circuleerde tijdens de Straatsburgweek van het Europees Parlement een bijzondere aankondiging: de publicatie van ‘filatelistische enveloppen’ over het bezoek van Merkel en Hollande dat vandaag plaatsvindt. Er blijkt sprake van een decennialange, bloeiende handel in dit soort eurofiele producten. Ze worden in het Europees Parlement verkocht.

De enveloppen maken deel uit van een lange traditie. In 1946 maakte de Franse verzetsstrijder Paul Staedel zijn passie voor postzegels tot zijn beroep. In die periode werd de Raad van Europa in Straatsburg gevestigd. Na enkele jaren werd het mogelijk geïllustreerde filatelistische enveloppen uit te geven. Zo konden de werkzaamheden van de in Straatsburg gevestigde Europese instellingen herdacht worden door middel van ‘pro-Europese filatelie’.

Dit familiebedrijf heeft inmiddels meer dan 2.000 historische filatelistische enveloppen ontworpen. Op zijn website vertelt hij over de vele wereldleiders die zijn werk hebben geprezen, waaronder Jacques Chirac en Yasser Arafat. Er zijn inmiddels thema’s aan bod gekomen zoals de mensenrechten, het Europees Sociaal Handvest, Europese campagnes, het Europese ruimtevaartprogramma, Parlementaire sessies en officiële bezoeken van staatshoofden aan Europese instellingen.

In een winkeltje in het Straatsburgse Europees Parlement zijn de feestelijke enveloppen over de speech van Merkel en Hollande nu al verkrijgbaar. Hun bezoek is heel bijzonder, want 25 jaar geleden gingen Kohl en Mitterrand hen voor vanwege de val van de muur. Ook daar is een envelop van verschenen. Als u er niet genoeg van kunt krijgen: het bezoek van Koning Felipe VI van Spanje is eveneens verschenen bij de eurofiele filatelie. In 1986 bracht zijn vader al een bezoek toen Spanje EU-lid werd. Natuurlijk is ook daar een eurofiele envelop van.

Kennelijk zijn er voldoende klanten voor in het Europees Parlement. Mocht u ook enthousiast geworden zijn: er is zelfs een webshop. Misschien een leuk kerstkado.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel BruslogBrusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel en Den Haag. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.