Politiek

VIDEO – Demonstrerende vrouw bruut weggetrokken voor auto staatssecretaris Dijkhoff

06-10-2015 21:41


Met update – Boze inwoners van Oranje hebben dinsdagavond geprobeerd te verhinderen dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) met zijn auto wegreed. Ze blokkeerden de weg, waarna de auto omkeerde om een andere route te nemen. Daarna ging een vrouw voor de auto staan om alsnog de auto tegen te houden. Zij werd weggetrokken door een agent, waardoor ze viel. Een woordvoerster van Dijkhoff en de politie hebben dat bevestigd. De bewoners waren boos over de honderden extra asielzoekers die in het dorp worden opgevangen.

Commissaris van de Koning Tichelaar (PvdA) woedend

Dijkhoff heeft de gemeente Midden-Drenthe opgedragen zevenhonderd asielzoekers extra op te vangen in het dorp Oranje. De gemeente en provincie zijn niet blij dat de bewindsman eerder gemaakte afspraken daarover aan zijn laars lapt. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar is woedend.

 

“Vanuit mijn rol zie ik toe op de kwaliteit van het openbaar bestuur. Wat hier gebeurt, is niet te begrijpen en draagt zeer zeker niet bij aan draagvlak en bereidheid onder inwoners om asielzoekers op te vangen. Oranje vangt met hulp van inwoners, verenigingen en ondernemers al meer asielzoekers op dan te dragen is in dit dorp. In Drenthe doen gemeenten hun best om onder enorme tijdsdruk, in afstemming met inwoners, zo veel mogelijk asielzoekers op te vangen. Dat dit aantal wordt verdubbeld zonder fatsoenlijk overleg is niet te begrijpen. Wij gaan hierover graag in overleg met de staatssecretaris.”

 

Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad van de Drentse plaats dat er maximaal zevenhonderd asielzoekers zouden opgevangen mogen worden in vakantiepark Speelstad Oranje. Daar komen nu zevenhonderd vluchtelingen bij. In het dorp zelf wonen circa 150 mensen. Dijkhoff kwam dinsdagavond uitleg geven in Oranje maar dat liep totaal uit de hand.

Update 23.32 – Asscher: Laat Dijkhoff toch met rust

Beelden bij de NOS

TPO/ANP