Politiek

Volkertdebat – Van der Steur sinds aantreden niet bijgepraat over Volkert van der Graaf

01-10-2015 14:35

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) is sinds zijn aantreden een half jaar geleden niet bijgepraat over de foto die van Volkert van der Graaf is gemaakt. Ook vertelden zijn ambtenaren niet dat de kwestie aan de orde zou komen in de recente uitzending van Brandpunt Reporter. Van der Steur is pas bijgepraat op de dinsdag daarna voordat hij naar het Vragenuurtje moest om zich te verantwoorden over de kwestie.

Dat zei Van der Steur tijdens het debat dat donderdag plaatsvond in de Tweede Kamer. Hij verwijt zichzelf dat hij niet bij zijn ambtenaren heeft doorgevraagd over de kwestie.

Hij had zich vlak voor het vragenuurtje begon, mondeling uitleg laten geven. Dat was te summier, zo bleek achteraf. Tijdens dat vragenuur zei Van der Steur dat het Openbaar ministerie een dag voor de publicatie van de foto in de Telegraaf op de hoogte was. Dat bleek niet te kloppen.

Van der Steur gaat komende maandag al zijn ambtenaren toespreken. Ook gaat hij in gesprek met de 120 belangrijkste ambtenaren van zijn ministerie.

En verder?

De Tweede Kamer morde maar Van der Steur ging diep door het stof. Vervolgens regende het gele kaarten en ‘eens maar nooit weer’. Ook stelden ChristenUnie en D66 voor om de Veiligheid van het ministerie (de politie) over te brengen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar dat leek Van der Steur iets voor een volgend kabinet.

Zoals verwacht blijft Van der Steur – enigszins gehavend – aan. Een glas, plas, was-debat dus.

Lees ook

Dossier Volkert van der Graaf