Politiek

Frans Timmermans gaat antisemitisme en moslimhaat bestrijden

01-10-2015 15:48

 

De Europese Commissie wil de strijd tegen antisemitisme en moslimhaat opvoeren. Vicevoorzitter Frans Timmermans gaat hiervoor twee coördinatoren binnen het dagelijks bestuur van de Europese Unie aanstellen, maakte hij donderdag bekend tijdens een jaarlijkse conferentie over fundamentele rechten in Brussel.

Het ,”eeuwenoude monster” antisemitisme steekt de afgelopen jaren weer de kop op, zei Timmermans. ‘Islamofobie’* is een recenter verschijnsel, maar heeft ook een “verwoestend” effect.

Timmermans zei dat het controversieel is om deze twee onderwerpen samen te bespreken.

Hij noemde de opkomst van ‘islamofobie’* een van de grootste uitdagingen voor Europa. Volgens Timmermans zijn mensen geneigd in crisistijd op zoek te gaan naar een zondebok.

Aan de verbale insinuaties, bekrompenheid, vooroordelen en discriminatie moet een einde komen, benadrukte hij. Iedereen moet het gevoel krijgen welkom te zijn in Europa en daar een veilig bestaan op te kunnen bouwen, aldus de vicevoorzitter.

De coördinatoren krijgen de opdracht te zoeken naar manieren om discriminatie op grond van religie te bestrijden. Ze gaan direct aan Timmermans rapporteren. Wat slachtoffers tegen de coördinatoren zeggen, belandt “direct” op zijn bureau.

Vicepremier Lodewijk Asscher, die ook integratie zijn portefeuille heeft, kondigde op de conferentie aan dat Nederland het gevecht tegen zogenoemde hatecrimes gaat opvoeren als Nederland op 1 januari voorzitter wordt van de Europese Unie. Hij vroeg Timmermans de coördinatoren voldoende instrumenten te geven om hun werk goed te kunnen doen.

 

* = Het woord ‘islamofobie’ is een non-woord en wordt doorgaans gebruikt om (terechte) islamcritici het zwijgen op te leggen. In het verlengde van antisemitisme is het beter te spreken van ‘anti-islam’ of ‘anti-moslim’ of ‘moslimhaat’.

Dit omdat het woord ‘foob’ suggereert dat elke angst voor (en kritiek op) islam irationeel zou zijn en het gevolg van een psychische stoornis. Dat is natuurlijk niet het geval.

Waarom media, en de Europese Comissie, het denigrerende en demoniserend bedoelde scheldwoord ‘islamofobie’ telkens overnemen is de TPO-redactie volstrekt onbekend.