Politiek

OpiniePeiling Maurice de Hond: VVD met PVV en CDA populairste coalitie

27-09-2015 09:45

Deze week zijn er weinig verschuivingen geweest. De PVV staat nu op 30 (+1).  Dat is weer voor het eerst sinds januari van dit jaar.

peiling-2015-09-27

De PvdA is voor het eerst sinds juni weer iets gestegen. De score 10 (+1) was voor het laatst in juni jl.

Rechtse coalitie

Screen Shot 2015-09-27 at 09.53.33De versplintering van het Nederlands politieke landschap blijkt ook uit de beantwoording van de vraag (pdf) op welke regeringscoalitie na de volgende verkiezingen men positief zou reageren.

Op de combinaties aan de rechterkant (VVD+PVV+CDA)  en aan de linkerkant (D66+PvdA+SP+GroenLinks+ChristenUnie) wordt dan het meest positief gereageerd. Maar dan toch nog slechts door ca. een kwart van de kiezers. De overige coalitie laten lagere cijfers zijn. Op VVD+CDA+D66+ChristenUnie wordt dan nog het positiefst gereageerd (22 procent).

Op een nieuwe coalitie van VVD en PvdA reageert nog maar 10 procent positief.

Gecombineerd met een gefragmenteerde Eerste Kamer na de verkiezingen van dit jaar, stevenen we na de volgende verkiezingen, wanneer die ook zijn, af op een heel bijzondere regeerperiode.

Aanschaffen Rembrandts

Ten slotte is gevraagd wat de kiezers vinden van het beschikbaar stellen van 80 miljoen door de regering voor het aanschaffen van 2 Rembrandts, die nu in Frans bezit zijn.

36 procent is het ermee eens en 56 procent niet. Alleen onder kiezers van D66 en CDA is er een meerderheid (60 procent en 53 procent).