Politiek

ABN Amro topman verzwijgt bijbaan bij Oranjes

19-09-2015 13:44

Financieel directeur Kees van Dijkhuizen van ABN Amro heeft een nevenfunctie bij de koninklijke familie voor het publiek verborgen gehouden. De bank wist van zijn bestuursfunctie bij de financiĆ«le holding van de koning en de Oranjes, maar stond hem bij wijze van grote uitzondering toe die niet aan de grote klok te hangen vanwege de ‘hoge sensitiviteit en privacy’, zo meldt de Volkskrant zaterdag.

Bank dit voorjaar op de vingers getikt…

Het verzwijgen van de nevenfunctie is opmerkelijk omdat juist staatsbank ABN Amro begin dit jaar door de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) op de vingers werd getikt omdat de bank onvoldoende zicht zou hebben op nevenfuncties van de top.

Minister van Financiƫn Jeroen Dijsselbloem (PvdA) benadrukte na de ophef dit voorjaar juist het belang van transparantie over de bijbanen van de top van ABN Amro. Hij schreef aan de Tweede Kamer:

 

“Iedere commissaris is, evenals iedere bestuurder, tevens al jaren gebonden’ aan ‘een uitgebreide regeling rond tegenstrijdige belangen en heeft onder meer de verplichting om elk (potentieel) tegenstrijdig belang direct te melden.”

 

…maar nu gelooft Dijsselbloem het wel

Nu laat Dijsselbloem weten ‘begrip’ te hebben voor ‘de overwegingen van de bank’.

Lees ook

Volkskrant – ABN verzweeg ‘gevoelige nevenfunctie’ bij Oranjes