Politiek

Zijlstra wil dat Rutte Merkel aanspreekt op uitnodigen vluchtelingen

17-09-2015 12:36

Premier Mark Rutte moet tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel zeggen ‘dat ze eens moet ophouden uitnodigende woorden over vluchtelingen te spreken’. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen.

Volgens Zijlstra hebben Merkels woorden eind augustus dat Duitsland meer vluchtelingen moet en kan opvangen, mede geleid tot de enorme vluchtelingenstromen van de afgelopen weken. Rutte moest zijn partijgenoot Zijlstra teleurstellen. Volgens hem is het in Europa goed gebruik dat de regeringsleiders elkaar niet in het openbaar becommentariƫren.

Oost-Europese landen

Rutte had donderdagochtend wel telefonisch contact met Merkel over een mogelijke EU-top. Rutte reageerde dinsdag negatief op een voorstel van Merkel om een EU-top te organiseren over de vluchtelingenopvang. Rutte wees erop dat de protesterende Oost-Europese landen – die geen verplicht quotum voor de opvang van vluchtelingen willen – kunnen worden overstemd in EU-overleg van de bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor asiel en migratie. EU-toppen beslissen bij unanimiteit en daar kunnen de dwarsliggers dus niet worden overruled.

De premier beaamde waarschuwingen van de SGP dat er signalen zijn dat heel SyriĆ« dreigt leeg te lopen en dat de uitstroom niet valt te stoppen. “Ja, daar komt de urgentie uit voort en die voel ik ook”, zei Rutte.

Betere opvang in de regio

Hij vindt dat Europa tegelijk moet besluiten over maatregelen op korte termijn – de verdeling – en over de middellange termijn – betere opvang in de regio. Dat laatste is ook al snel te regelen door ervoor te zorgen dat daar genoeg eten is op de huidige opvanglocaties.

ANP