Haagse grabbelton

‘Wilders beste debater Algemene Beschouwingen’

17-09-2015 18:43

Het Nederlands Debat Instituut heeft Geert Wilders (PVV) uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen; hij heeft daarmee de Debatprijs 2015 in de wacht gesleept. De jury van de debatprijs bestaat uit Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden) en Donatello Piras (hoofdtrainer, gespreksleider en debatanalist Nederlands Debat Instituut).

Volgens het instituut leverde Wilders ‘een retorisch hoogstandje’ tijdens zijn eerste termijn.

 

“Met een snoeihard en zorgvuldig opgebouwd betoog presenteerde hij het standpunt van zijn partij. De climax was het tot twee keer toe opsommen van een lijst gemeenten waar op dit moment volgens de PVV asielzoekerscentra zijn of wellicht komen. Een ijzersterke illustratie die tot groot ongemak in de vergaderzaal leidde, omdat hij daarmee de omvang van het probleem voelbaar maakte.”

 

Tijdens de voorgaande edities van de Debatprijs werd deze gewonnen door Femke Halsema (2008), Alexander Pechtold (2009 en 2014) en Mark Rutte (2010 en 2011 en 2013). In 2012 werd de prijs niet uitgereikt vanwege demissionaire status van het kabinet waardoor het karakter van het debat afweek van normale Algemene Beschouwingen.

Wilders sleepte donderdag nog een prijs in de wacht: de Klare Taalprijs. Die wordt toegekend door de Nationale Jeugdraad (NJR). Deze raad liet tijdens de Algemene Beschouwingen acht jongeren meeluisteren, die vervolgens besloten wie de ‘prijs’ krijgt. Deze NJR-juryleden waren overigens niet unaniem: ook Jesse Klaver (GroenLinks) kreeg deze Klare Taalprijs. De NJR geeft ook nog een zogenoemde Zwetsprijs weg. Die ging dit jaar, net als vorig jaar en het jaar daarvoor, naar Halbe Zijlstra (VVD).

Lees ook

Wilders: COA werkt met geheime lijst asielzoekerscentra

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.