Politiek

PvdA-Kamerlid Jan Vos: Wilders toont ‘openlijk kenmerken van fascistoïde leiderschap’

17-09-2015 20:59

Met update – De Tweede Kamer is volgens PVV-leider Geert Wilders verworden tot een nepparlement omdat het totaal niet vertegenwoordigt wat de bevolking wil. De opmerkingen van Wilders leidden tot veel afkeur van andere partijen. Wilders zei dat alleen de PVV zegt wat miljoenen Nederlanders denken, namelijk dat er niet meer asielzoekers bij moeten komen en dat de grenzen dicht moeten. “Het verschil tussen dit nepparlement en de mensen thuis is levensgroot.”

Wilders werd er meteen op aangevallen door D66-leider Alexander Pechtold. “Waar haalt u het lef vandaan om te zeggen: ik ben het volk?” PvdA-Kamerlid Jan Vos zei het even later op Twitter nog wat concreter:

Eerder zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat het debat over de opvang van vluchtelingen ontsierd wordt door een valse tegenstelling: dat je óf racistisch óf beschaafd bent. Dat doen geen recht aan de zorgen die veel mensen zich maken, zei Zijlstra. Nederland zit volgens hem niet te wachten op het provoceren van Wilders, maar ook niet op de politiek correcte opstelling van linkse partijen. De politiek moet durven praten over de oprechte gevoelens van burgers die zich zorgen maken over de enorme stroom vluchtelingen. “Laten we uit het gekissebis komen”, zei Zijlstra.

Update 00.35 – Wilders: Verkapte oproep om mij iets aan te doen

Wilders zei tegen het ANP dat Vos ‘niet goed bij zijn hoofd is als hij zoiets zegt’. Blij is hij er niet mee, want het is een verkapte oproep om iemand iets aan te doen, vindt hij. Mensen hebben immers terecht een hekel aan fascisten, aldus Wilders.

Update 21.47 – Vos blijft achter uitspraak staan

Vos neemt geen woord terug van zijn kritiek op Wilders. Dat zegt hij donderdagavond tegen het ANP dat schijnbaar twijfelde aan de oprechtheid van zijn tweet. In een toelichting in een pauze van het debat zei Vos even later dat zijn eigen tweet niet te ver ging.

 

“De vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen in Nederland. Voor Geert Wilders, maar ook voor de PvdA. Ik vind dat hij te ver ging door het parlement voor nep uit te maken en het volk op te roepen in verzet te komen.”

 

Vos vindt Wilders geen fascist, maar diens tekst vertoonde volgens hem wel fascistoïde kenmerken.

 

“Ik ben verontrust over een beweging die steeds extremer wordt. Ik denk dat we daar afstand van moeten nemen. Dat doet Alexander Pechtold, dat doen anderen en dat doe ik ook als lid van de PvdA-fractie. Ik ben opgeleid als historicus, dus ik heb enig recht van spreken op dit terrein.”

Lees ook

TPO – Algemene Politieke Beschouwingen 2015

TPO – Wilders: Laat de kiezer beslissen over vluchtelingen

TPO/ANP