Politiek

VVD: Grenzen sluiten is een droombeeld

16-09-2015 13:03

Het is een illusie dat de Europese grenzen met hekken compleet kunnen worden afgesloten voor vluchtelingen. Dat betoogde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag tijdens de algemene beschouwingen.

Oppositie verbijsterd

“De grenzen sluiten is een droombeeld. Ze gaan dan via een landweggetje”, zei Zijlstra. Hij probeerde de verbijsterde oppositie uit te leggen dat een veilige opvang van vluchtelingen in de landen rond Syrië ervoor moet zorgen dat ze de dure en gevaarlijke reis naar Europa niet meer maken. Zijlstra zei dat de VVD nooit heeft voorgesteld om de Europese grenzen met hekken af te sluiten. Opvang in de regio is de oplossing en ‘daarmee zijn feitelijk de grenzen dicht. Het is beeldspraak. Dit is veel effectiever dan afsluiten met een hek’, zei Zijlstra.

‘De grote leugen van de VVD’

De oppositie begreep niets van de uitleg van Zijlstra. De VVD had toch steeds gepleit voor het sluiten van de grenzen? PVV-leider Geert Wilders zei dat terroristen helemaal geen veilige opvang in de regio willen, maar juist naar Europa willen om terreurdaden te plegen. CDA-leider Sybrand Buma noemde de belofte over dichte grenzen ‘de grote leugen van de VVD’.

In het asielplan dat de VVD in maart presenteerde staat letterlijk:

 

“Er zijn geen asielaanvragen meer mogelijk binnen Europa en de Europese buitengrenzen gaan dan ook echt dicht.”

 

In Zijlstra’s uitleg tijdens de algemene beschouwingen is dat dus geen fysieke afsluiting met een hek, maar zijn dichte grenzen meer een gevolg van succesvolle opvang van vluchtelingen in de regio. Maar in de notitie uit maart zijn dichte grenzen geen gevolg, maar juist een voorwaarde voor veilige opvang in de regio en moeten asielaanvragen daarmee overbodig worden.

‘Opvang asielzoekers moet tijdelijk’

Zijlstra zei dat de opvang van asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land omdat daar een oorlog heerst, tijdelijk moet zijn. Nu worden verblijfsvergunningen verstrekt voor vijf jaar. Wat Zijlstra betreft wordt dat teruggebracht naar één jaar. Als er dan nog geen veilige opvang in de regio is georganiseerd, kan de vergunning verlengd worden met een jaar.

Lees ook

TPO – VVD wil Europese grenzen dicht voor asielzoekers