Politiek

Van der Steur uitgejoeld door actievoerende politie

16-09-2015 11:35

De actievoerende agenten in Den Haag hebben minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) demonstratief de rug toegekeerd. De bewindsman werd daarvoor met gejoel en boe-geroep onthaald, toen hij woensdagochtend kort zijn gezicht liet zien bij de grote protestactie van het politiepersoneel. De politiemensen eisen van de minister dat hij met een beter cao-voorstel komt.

Van der Steur probeerde door het kabaal aan te geven dat hij graag weer wil praten met de politiebonden over een nieuwe, goede cao en dat hij waardering heeft voor de politie. Hij zei dat hij trots is op de politie en de emotie bij de agenten te voelen. De actievoerders hadden daar weinig aandacht voor. “Praatjes vullen geen gaatjes. Blijf van onze weekenden af'”, riepen de agenten. De bewindsman werd door sommige boze agenten zelfs uitgemaakt voor ‘oplichter’.

Ministeries geblokkeerd

Actievoerende agenten blokkeren de ministeries van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken en Financiën en het Binnenhof, waar Algemene Zaken zit. Met deze grote actie eisen ze een betere cao. Het massale protest valt samen met de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer, waar over de dinsdag gepresenteerde begroting wordt gesproken. Bij de actie worden duizenden protesterende agenten uit het hele land in Den Haag verwacht. Dat betekent dat elders in het land politiebureaus tussen 07.00 en 17.00 uur zijn gesloten voor het publiek. De politie neemt alleen spoedeisende meldingen in behandeling.

politie demonstratie

Duizenden agenten naar Den Haag

De protesterende agenten zijn met zo’n honderd bussen en per trein naar Den Haag gekomen. Politiemensen voeren al maanden actie voor een beter cao-voorstel van Van der Steur. Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, stellen de politiebonden. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

Topambtenaar toegang geweigerd

Actievoerende agenten in rode hesjes hielden bij het ministerie van Veiligheid en Justitie ambtenaren tegen die het departement binnen wilden gaan om te gaan werken. Ook de topambtenaar van het ministerie van Defensie, Erik Akerboom, kwam niet door de blokkade. Hij had een afspraak bij Veiligheid en Justitie, maar werd tegengehouden door de actievoerende agenten.

Zij hebben bordjes bij zich met daarop de leuzen: “Wij blijven komen” en “Geen sigaar uit eigen doos”. Op hun hesjes staat: “Lang genoeg loyaal geweest”.

ANP