Haagse grabbelton

Een lief mailtje van Norbert Klein voor Nederland

16-09-2015 22:37

In een ver verleden – voordat tal van Kamerleden zich afsplitsten van hun moederpartij – was de SGP hekkensluiter bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Nadat alle partijen hun zegje hadden gedaan was het aan de Mannenbroeders om de nacht af te sluiten. De tijden zijn veranderd. Van de veertien sprekers op de lijst is Kees van der Staaij inmiddels nummer negen (Desondanks gooide hij er een flashmob tegenaan). De allerlaatste is nu Norbert Klein.

We ontvingen woensdagavond het volgende mailtje van zijn voorlichtster:

norbert klein

Daarom – exclusief op ThePostOnline – in grote lijnen – de spreektekst van Norbert Klein. Want ook nutteloze eenmansfracties hebben recht op aandacht. Nietwaar?

Het begrotingscircus: Hocus Pocus, konijn uit eigen hoed

Het begrotingscircus heeft ook dit jaar weer vele trucs in petto. Dat concludeert Norbert Klein (Vrijzinnige Partij) in zijn bijdrage aan de Algemene Politieke Beschouwingen. Bijvoorbeeld een verdwijntruc: taken worden weggehaald bij het rijk, die dan bij de gemeenten te voorschijn komen. “Hocus pocus, een konijn uit eigen hoed! Het gemeentefonds wordt bijgevuld, maar met véél minder geld dan deze taken in het verleden kostten.” Klein stelt dat met name de mensen met een eigen woning van deze goocheltruc de dupe worden. Zij worden met hogere gemeentelijke belastingen geconfronteerd. “Zo gaat de onroerend-zaak-belasting in vele gemeenten omhoog om de gaten te dichten die door toedoen van deze regering zijn ontstaan. Heeft de regering al rekening gehouden met meer artikel 12 gemeenten?” De fractie Klein vraagt de regering om een overzicht van de totale belastingdruk van alle overheden tezamen voor de burger en dat te betrekken bij alle koopkrachtberekeningen.

Financieel gezond beleid krijg je door vernieuwende innovaties, een gemiste kans in deze begroting. De belangrijkste punten die op deze vrijzinnige innovatieagenda zouden moeten komen:

  • innoveer het krakende en piepende belastingstelsel
  • ga werken aan een echt sociaal stelsel zonder schijnzekerheden met een basisinkomen,
  • ontwerp een goede structurele visie op flexibilisering van arbeid in onze informatiemaatschappij,
  • ontwikkel een toekomstgerichte aanpak voor het asielbeleid voor de 160.000 mensen op de vlucht voor oorlog en geweld
  • streef naar een innovatief realistisch klimaatbeleid in plaats van een Don Quichote-beleid om klimaatverandering te willen tegengaan.
  • renoveer niet alleen snel onze oude gebouwen rond het Binnenhof, maar ook ons vermolmd politiek systeem.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.