Politiek

Raad van State kritisch over belastingverlaging van 5 miljard

15-09-2015 15:38

De Raad van State is niet ingenomen met de belastingverlaging van vijf miljard euro. Dat schrijft de Afdeling advisering in het jaarlijkse oordeel over de Miljoenennota. Ze vindt het onverantwoord het begrotingstekort te laten oplopen, ook is het een ‘gemiste kans’ dat de aangekondigde belastinghervorming niet wordt doorgevoerd. “Hierdoor kan achterstallig onderhoud ontstaan dat kan leiden tot pijnlijke maatregelen in de toekomst. Het is een gemiste kans dat de aangekondigde belastinghervormingen niet worden doorgevoerd.”

Over het begrotingstekort zegt de Raad: “De crisis heeft de afgelopen jaren diepe wonden geslagen. De manoeuvreerruimte om nieuwe schokken op te vangen is aanzienlijk afgenomen, terwijl de onzekerheden en risico’s waarmee de groei is omgeven, groot zijn.”

‘Grotere budgettaire terughoudendheid betrachten’

De regering moet volgens de Afdeling advisering een ‘grotere budgettaire terughoudendheid betrachten’, zeker nu de manoeuvreerruimte van de openbare financiën is afgenomen in vergelijking met de situatie van vóór de financiële crisis van 2008.

Gemiste kans

Er is weliswaar een lastenverlichting op arbeid voorzien, maar belangrijke vraagstukken van de arbeidsmarkt blijven volgens de Raad van State  liggen. Ze noemt de flexibilisering van de arbeidsmarkt (zzp-ers) en de positie van ouderen. Het belastingpakket 2016 doet volgens de Afdeling advisering geen recht aan de knelpunten in het bestaande belastingstelsel. De regering merkte daarbij eerder op dat ‘een stelselherziening zonder lastenverlichting niet haalbaar is, maar een lastenverlichting zonder een bijbehorende stelselherziening een gemiste kans’. Uit het persbericht van de Raad van State: “Nu de regering blijkens de Miljoenennota 2016 van mening is dat Euro 5 miljard beschikbaar is, concludeert de Afdeling advisering – met ‘de woorden van het kabinet’ – dat met de voorgenomen lastenverlichting sprake is van een gemiste kans. Zo’n kans zal zich mogelijk niet snel weer voordoen in de onzekere economische situatie die de Miljoenennota 2016 beschrijft.”