Politiek

Meer geld naar verpleeghuizen

15-09-2015 15:22

Het kabinet trekt extra geld uit om de zorg in de verpleeghuizen te verbeteren. Komend jaar is er 140 miljoen euro voor beschikbaar, de jaren daarna loopt dat bedrag op tot 210 miljoen euro.

Bewoners van verpleeghuizen, hun families en ook het personeel in de instellingen moeten dat gaan merken, melden minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn in hun dinsdag presenteerde begroting voor Volksgezondheid. Verder gaat een voor 2016 geplande bezuiniging van 45 miljoen euro op de gehele langdurige zorg niet door.

Bewoners van verpleeghuizen krijgen meer te zeggen over de manier waarop ze hun dag willen besteden, bijvoorbeeld naar muziek luisteren of extra bewegen. Die dagbesteding wordt ook uitgebreid. Het extra geld wordt ook gebruikt om personeel bij te scholen, zodat hun kennis beter aansluit op de zorgvraag van de bewoners. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, maar als ze dan in een verpleeghuis komen hebben ze meer zorg nodig.

In de aanloop naar Prinsjesdag werd al duidelijk dat VWS verwacht dat de zorgpremie in 2016 met ongeveer 7 euro per maand stijgt. De premie is daarmee vrijwel even hoog als in 2011, maar in 2016 is er voor verzekerden meer en betere zorg beschikbaar, aldus Schippers.

ANP