Politiek

SP wil btw verlagen naar 19 procent

14-09-2015 10:51

SP-leider Emile Roemer wil de btw verlagen van 21 naar 19 procent. Hij zei dat maandagochtend in Goedemorgen Nederland van WNL.

Volgens Roemer is de btw-verhoging in 2012 ten koste gegaan van het midden- en kleinbedrijf. Als de btw nu wordt verlaagd, zakken de prijzen van producten, gaan mensen meer kopen en dat versterkt het mkb. Dat is volgens Roemer de ‘banenmotor’ van de Nederlandse economie. De werkgelegenheid gaat dan stijgen.

Het verlagen van de btw kost de schatkist 3,7 miljard euro. Roemer wil dat dekken door de bankenbelasting te verhogen, door belastingontwijking aan te pakken en door de winstbelasting van grote bedrijven met grote winsten te verhogen.

De btw-verhoging staat in de Tegenbegroting van de SP, de SP-alternatieven voor de begroting die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag presenteert.

Roemer zei in Goedemorgen Nederland dat het kabinet veel doet voor de middenklasse maar dat nog altijd 500.000 kinderen onder de armoedegrens zitten. Het sociaal minimum moet omhoog, aldus Roemer. In de koopkrachtplaatjes van het kabinet gaan de werkenden er op vooruit, maar ouderen en mensen met een uitkering zijn de klos, aldus Roemer.

ANP