Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV nu veruit grootste

13-09-2015 09:49

De afgelopen week stond electoraal in het teken van de discussie in de Tweede Kamer over de verdeling van de vluchtelingen in Europa en de aantallen die Nederland moet opvangen. Daarnaast was er commotie rondom de PvdA inzake uitspraken van Rottenberg over Samsom. Die laatste uitspraken hebben geen effect gehad op de electorale positie van de PvdA. Die was en blijft slecht. Het kamerdebat over de vluchtelingen heeft wel wat effect gehad op de electorale positie van met name PVV en en SP.

peiling-13-9

Het debat over het opnemen van vluchtelingen van de afgelopen week heeft gezorgd voor de stijging van de PVV met 2 zetels (naar 26), ten koste van de SP (naar 20).
GroenLinks stijgt 1 zetel (naar 13), het CDA daalt er 1 (naar 22). Hiermee staat de PVV ruim op de 1e plaats.

Vluchtelingen opnemen

Het onderwerp “opnemen van vluchtelingen” kent grote verschillen in de opvattingen van de verschillende groepen kiezers. Dat is goed te zien (pdf) bij de vraag of men het eens is met het besluit van de regering om de 7000 extra vluchtelingen op te nemen, die voortkomen uit de verdeling binnen de EU.

Van alle Nederlanders is 51 procent het met deze beslissing eens. Bij de PVV-kiezers is dat 5 procent en bij de D66-kiezers 83 procent! Ook zien we een groot verschil tussen de kiezers van de regeringspartijen: Van de VVD-kiezers uit 2012 is 36 procent het met de beslissing eens en bij de PvdA-kiezers is dat 65 procent.

Op een andere manier is ook goed te zien wat de impact is van het vluchtelingenonderwerp en in de toekomst kan hebben op de electorale positie van de verschillende partijen:

Van de PVV-kiezers vindt 91 procent het beleid op het terrein van vluchtelingen van de PVV het beste. Maar bij de andere partijen zijn die scores over de “eigen partij” veel lager. Bij het CDA is dat 44 procent en bij D66 is dat 41 procent. Bij de VVD is dat 38 procent. (32 procent van die kiezers vindt het beleid van de PVV het beste). Bij de SP is dat 30 procent (25 procent vindt het beleid van de PVV het beste). Bij de PvdA is dat 15 procent.

Van alle Nederlanders vindt 24 procent het beleid van de PVV op dit punt het beste, daarna komt de VVD met 14 procent. Van de overige partijen zijn de scores 7 procent of lager.

Juist omdat verwacht kan worden dat dit onderwerp nog lang op de politieke agenda zal staan, kunnen deze cijfers van groot belang zijn bij de volgende verkiezingen. Zeker als het onderwerp “vluchtelingen” tijdens de campagne een duidelijke rol gaat spelen met name door externe gebeurtenissen.

Asscher

In totaal is 54 procent het eens met de uitspraak van Rottenberg dat Samsom een te defensieve opstelling heeft gekozen t.a.v. het kabinet. Bij de PvdA-kiezers is dat 57 procent, 35 procent van de PvdA-kiezers uit 2012 vindt dat Asscher de lijsttrekker van de PvdA moet worden en 16 procent Samsom.

asscher-peiling

Maar als dan gevraagd wordt welke kans men een stem aan de PvdA geeft als een van de twee de lijsttrekker zal zijn dan blijkt er weinig verschil te zijn. In totaal geeft nu 11 procent aan de PvdA dan een (vrij) grote kans te geven als Asscher de lijsttrekker zal zijn en 9 procent Samsom. Ook dit is een illustratie van de zeer zwakke electorale positie van de PvdA van dit moment.