Politiek

Vluchtelingendebat – Oppositie probeert VVD en PvdA uiteen te spelen

10-09-2015 13:50

De Tweede kamer debatteert over het vluchtelingendrama. De inzet van het kabinet: Europa moet asielzoekers beter over de lidstaten verdelen, Nederland is dan bereid om opnieuw extra vluchtelingen op te nemen. Daarnaast moet de EU meer investeren in opvanglocaties in de regio bij het herkomstland van vluchtelingen. Mensen die toch op eigen houtje naar Europa komen, kunnen dan worden teruggestuurd naar die locaties.

Wel of niet opvang in eigen regio

De oppositie probeerde daar donderdag gaten in te schieten en zag een mooie aanleiding in een schijnbare tegenstelling tussen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-collega Diederik Samsom. De VVD wil meer vluchtelingen opvangen in de eigen regio, op veilige plekken rond Syrië. Samsom zei in het debat juist dat er niet meer vluchtelingen moeten worden opgevangen in Libanon. Dat is geen ‘veilig derde land’. “Daar is het al veel te vol. In Libanon is een kwart van de bevolking vluchteling. Die leven niet in vluchtelingenkampen, maar in garages of bouwvallen. Laten we ze hervestigen in Europa”, zei Samsom.

Zijlstra ging niet in op Libanon, maar zei wel dat in Jordanië ruimte is om nog zeker 120.000 vluchtelingen op te vangen op een goede en veilige manier. Met onderwijs en zorg in de kampen. “In die situatie is er geen noodzaak meer voor mensen om hier naar toe te komen.” Zijlstra beaamde dat hij de herverdeling van asielzoekers op korte termijn koppelen aan een oplossing voor de langere termijn waarbij vluchtelingen in de eigen regio worden opgevangen. Ook Samsom zei dat hij wil dat beide gebeurt.

Wilders ruzie met iedereen

PVV-leider Geert Wilders kreeg het aan de stok met Jesse Klaver van GroenLinks, Alexander Pechtold van D66 en Emile Roemer van de SP. na het uitspreken van de woorden

 

“Het is een ongemakkelijke waarheid, maar het moet gezegd worden. We hebben het vandaag over een invasie. Een islamitische invasie van Europa, van Nederland. Massa’s jonge mannen van rond de twintig met baarden trekken allah akbhar zingend door Europa. Het is een invasie die onze welvaart, onze veiligheid, onze cultuur en identiteit bedreigt.”

 

Klaver vreest dat een Nederland zonder ruimhartig vreemdelingenbeleid misschien zelf gered moet worden, maar dan van een gebrek aan medemenselijkheid. Wilders vond dat weer typisch ‘de GroenLinks-Efteling’. Volgens hem zijn mensen in landen als Turkije en Griekenland veilig en hoeven ze dan echt niet meer naar Nederland of Duitsland te komen. “Maar ik snap dat ze liever hun Miele hebben in hun huurhuis in Duitsland.”

Emile Roemer van de SP zei te ‘walgen’ van de PVV. Volgens hem wil Wilders wel bommen gooien op het kruitvat maar kijkt hij daarna weg voor de mensen die daar vluchten. Volgens Pechtold kan Wilders ‘blazen wat hij wil’, maar gaan we hier straks ‘in dit fatsoenlijke land 7200 mensen opvangen die hier via een eerlijk systeem zijn gekomen’. Hij vindt het levensgevaarlijk dat Wilders volgens hem feiten verdraait en zand in de ogen strooit. Pechtold nam de angst van Wilders voor de moslimwereld stevig op de hak: “Wat is er nou erger, een man met een baard of een vent met geverfd haar?”

Later vandaag volgt de reactie van het kabinet.