Politiek

Rottenberg gaat dóór: Dijsselbloem is een ‘supertechnocraat’

10-09-2015 17:09

Na kritiek op partijleider Diederik Samsom richt Felix Rottenberg nu zijn pijlen op partijgenoot Jeroen Dijsselbloem.  Hij noemt deze in College Tour een ‘Brusselse supertechnocraat’. Dijsselbloem is ‘geen visionair of verhalenverteller’, aldus Rottenberg. Minister van Financiën Dijsselbloem is de hoofdgast van de aflevering die vrijdag wordt uitgezonden maar donderdag werd opgenomen. Rottenberg deed zijn uitspraken in een filmpje.

Rottenberg is ‘onbehouwen’

Dijsselbloem erkende geen visionair of verhalenverteller te zijn, maar een ‘supertechnocraat’ is hij naar eigen zeggen niet. Een technocraat zou er volgens Dijsselbloem niet in slagen een doorbraak in de eurozone voor elkaar krijgen, zoals is gebeurd in de crisis rond Griekenland.

Dijsselbloem noemt de kritiek die Rottenberg deze week uitte aan het adres van PvdA-leider Diederik Samsom was ‘onbehouwen’. Rottenberg bekritiseerde Samsom deze week in Vrij Nederland  en noemde hem de ‘bedrijfsleider van het kabinet’. Dijsselbloem zei het jammer te vinden dat Rottenberg de omgangsvormen niet beter in acht neemt en op een ‘onbehouwen manier’ vanaf de zijlijn zo uithaalt.

Kritiek op Samsom ‘zeer onterecht’

Omgangsvormen zijn des te belangrijker omdat Rottenberg de PvdA-lijst opstelt voor de volgende verkiezingen, aldus Dijsselbloem. Daar moet je ‘een beetje prudent’ mee omgaan en is het niet chique om zo over anderen te spreken. Dijsselbloem noemde de kritiek op Samsom ook ‘zeer onterecht’, omdat die samen met VVD-leider Mark Rutte heeft gekozen voor hervormingen en een doorbraak in de Nederlandse politiek.

Dijsselbloem antwoordde niet op de vraag of hij vindt dat Rottenberg zich terug moet trekken als voorzitter van de kandidatencommissie. Dijsselbloem sprak groot vertrouwen uit in het team dat de PvdA-top vormt. Behalve Samsom en hij zelf zijn dat vicepremier Lodewijk Asscher en partijvoorzitter Hans Spekman. “We vertrouwen elkaar en steunen elkaar door dik en dun. We gaan ons niet uit elkaar laten trekken, ook niet door Rottenberg.”

Lees ook

Felix Rottenberg (PvdA) steekt kapmes van meter lang in rug Diederik Samsom (PvdA)

TPO/ANP