Reportage

Lucas Hartong laat zien: PVV bedient eurosceptische kiezers slecht

10-09-2015 11:54

Voormalig PVV-Europarlementariër Lucas Hartong geeft woensdagavond een lezing bij het Forum voor Democratie. Echt druk is het niet. Er zijn wel meerdere JOVD’ers aanwezig. Ze klagen over de VVD-jongerenorganisatie. De voorzitter zou te links zijn, te veel een D66-achtige koers varen en niet voldoende eurosceptisch zijn. De kritiek van de JOVD’ers is niet uniek: er is in Nederland voldoende potentieel voor partijen met een rechts en eurokritisch verhaal.

Dit lijkt het perfecte publiek voor Hartong. Hij zou als geen ander in staat moeten zijn om een dergelijk verhaal naar voren te brengen. Maar wat blijkt? Deze avond laat eurosceptische burgers vooral zien dat ze slecht worden bediend door partijen als de PVV.

Slechte spreker

Hoewel Hartong vele keren in het Europees Parlement een speech gaf, is hij een uiterst slechte spreker gebleven. Hij kondigt aan de speech op te lezen, omdat hij ‘dat gewend is’. Hij spreekt te zacht en is aanvankelijk nauwelijks te verstaan. Zonder enige vorm van ondersteuning door plaatjes of slides is de lijn van zijn verhaal behoorlijk onduidelijk. Het is te merken dat Hartong in het Europees Parlement nooit meer verhaallijn nodig had dan een of twee minuten. Een kwartier is te veel gevraagd.

Qua inhoud is het al niet veel beter. Hartong probeert het spannend te maken door te zeggen dat hij “de stukken niet kreeg” waarin te lezen zou zijn dat er “een deal is gesloten” tussen Europa en de Arabische wereld: goedkoper olie in ruil voor “instroom van Arabieren”. Hij claimt deze stukken uiteindelijk wel te hebben gevonden, maar niemand weet precies wat het voor deal was omdat Hartong dat niet vertelt. Misschien zit het dus toch anders. Ook blijft het onduidelijk waarom deze opzienbarende overeenkomst de media nooit heeft gehaald.

Kritiek op de EU

Vervolgens houdt Hartong een verhaal wat velen al kennen: de EU werkt aan een superstaat. Hartong suggereert dat de EU wel wat weg heeft van Nazi-Duitsland. Het behartigen van het belang van de eigen bevolking is in Europa niet toegestaan, meldt Hartong. Hij vertelt dat het hem kwalijk werd genomen dat hij dat wel deed. Vervolgens werd hij zo tegengewerkt dat hij niets meer kon bereiken. Zijn amendementen werden altijd weggestemd. Het lijkt Hartong te ontgaan dat de rest van het Europees Parlement het inhoudelijk met die amendementen oneens was.

Hartong vindt dat Europarlementariërs hun kiezers doorlopend moeten informeren. Hij deed dat zelf immers ook, al viel dat niemand op. Hij klaagt over de ontbrekende kennis van Europarlementariërs, zonder duidelijk te maken wat voor kennis zij precies missen. De PVV wordt volgens Hartong tegengewerkt en hij illustreert dat door te melden dat voorzitter Marine le Pen van de nieuwe Europese fractie van de PVV niet op de eerste rij in het Europees Parlement mag zitten. Niet echt een overtuigend excuus waarom hij al die jaren niets bereikte.

Kiezers bedienen

Aan het einde filosoferen de aanwezigen even over de vraag waarom burgers toch niet in opstand komen tegen de EU. Dit is “geleerde hulpeloosheid”, suggereert een vrouw uit het publiek. Het ontgaat de aanwezigen dat er burgers bestaan die geloven in de EU en daarom uit volle overtuiging op eurofiele partijen stemmen. Zij worden vervolgens door D66 ook goed bediend.

Dat kan niet gezegd worden van eurosceptische kiezers, want zij zijn genoodzaakt te stemmen op slecht sprekende, slecht argumenterende en in complotten denkende PVV’ers. Deze lezing bij het Forum voor Democratie heeft de eurosceptische achterban daar weer eens extra van doordrongen.