Politiek

GroenLinks Amsterdam wil opheldering over bedreigingen Quinsy Gario

08-09-2015 16:36

De Amsterdamse GroenLinks-fractie wil van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) weten of hij de bedreigingen aan het adres van Zwarte Piet-activist Quinsy Gario wel voldoende serieus neemt. Dat zegt fractievoorzitter Rutger Groot Wassink tegen ThePostOnline. Gario vertelde onlangs in de Volkskrant dat hij Van der Laan om beveiliging heeft gevraagd. Naar eigen zeggen kreeg hij ‘een paar weken later een brief waarin stond dat ik de politie maar moet bellen als er echt iets aan de hand is’.

Groot Wassink wil nu weten of Van der Laan naar aanleiding van de brief van Gario met de politie heeft gesproken over de bedreigingen.

 

“Binnen het nieuwe Stelsel bewaken en beveiligen heeft de lokale overheid de verantwoordelijkheid met betrekking tot eventuele beveiligingsmaatregelen. Daarom wil ik weten of Van der Laan het verzoek van Gario aan de orde heeft gesteld bij politie en Justitie. Of dat hij slechts die brief aan Gario heeft gestuurd.”

 

Binnen een jaar ontving Gario naar eigen zeggen 770 beledigingen en bedreigingen. Groot Wassink: “Dan is er echt iets aan de hand. Ik vind dat ongeacht hoe men het optreden van personen beoordeelt, deze in geval van serieuze bedreiging aanspraak zouden moeten kunnen maken op beveiliging.”

Gario zei in de Volkskrant over zijn beveiliging:

 

“Ik heb het wel gevraagd aan burgemeester Van der Laan (van Amsterdam, red.), maar ik kreeg een paar weken later een brief waarin stond dat ik de politie maar moet bellen als er echt iets aan de hand is.”

 

Groot Wassink heeft Van der Laan dinsdag schriftelijk om opheldering gevraagd.

Lees ook

Dossier Quinsy Gario