Achtergrond

Word maar alvast boos: komende week wil de EU meer migratie

06-09-2015 13:49

Hoe weet je zeker dat een debat geen succes wordt? Nodig een ambtenaar uit. Ambtenaren werken immers voor de minister en leggen daarom vooral bestaand beleid uit. Spannende nieuwe ideeën zul je van hen niet snel horen, simpelweg omdat politici die zelf naar voren willen brengen. Maar niet bij de EU, zo kon iedereen in De Balie deze week zelf aanschouwen. De Balie nodigde een ambtenaar uit van de Europese Commissie: Rob Rozenburg. Hij kwam doodleuk vertellen wat Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker komende week gaat vertellen aan het Europees Parlement. Houd u vast.

Komende week houdt Juncker in Straatsburg de jaarlijkse State of the Union, een speech die net als de gelijknamige speech in de VS een belangrijk politiek moment moet zijn om een politieke boodschap met de burger te delen. Debatleider Roland Duong stelde Rozenburg in De Balie precies de goede vraag: “Kun je ons voorzeggen wat Juncker komende week gaat zeggen?”

Meer migratie

In De Balie heeft migratiewetenschapper Henk van Houtum net een sterk pro-migratie standpunt verkondigd met een waslijst aan wensen: acceptatie van migratie, relativering van cijfers, veilige asielaanvraagplekken, eerlijker wereldhandel, geen “fobische taal”, ongedocumenteerde migratie niet criminaliseren, legale arbeidsmigratie, opbouw van rechten voor migranten, Schengen behouden en Artikel 1 van de Grondwet mondialiseren.

Rozenburg zegt dat acht van deze tien punten van Henk van Houtum door Juncker worden onderschreven. Dat zit volgens hem “onder de presentatie”. De geest van de presentatie van Van Houtum komt dus overeen met die van de State of the Union van komende week. Rozenburg meldt expliciet dat Juncker het eens is over de cijfers, het pleidooi zaken in perspectief te zien en de noodzaak van legale migratie en een genereus vluchtelingenbeleid waar alle EU-landen aan bijdragen.

Europese wind

Wat Juncker exact gaat zeggen? Volgens Rozenburg dat de spreiding van migranten zou moeten verviervoudigen van 40.000 naar 160.000 voor de hele EU. Voor Nederland zou het gaan om 8.000 in plaats van 2.000 vluchtelingen. Zowel medewerkers van GroenLinks als Tweede Kamerlid Malik Azmani (VVD) kijken er in De Balie van op. Zoveel openhartigheid van een ambtenaar zie je in Nederland nooit. En dat bij de bestuurslaag die erom bekend staat zeer intransparant te zijn.

Bereid u dus voor op dit nieuws. Woensdagochtend geeft Juncker zijn speech in Straatsburg en dan zult u horen dat de EU meer migratie wil en vooral: meer macht over die migratie. Of deze plannen er echt komen is nog lang niet zeker, want voorlopig liggen meerdere landen dwars en de burger heeft er ook geen zin in. Maar vooralsnog werkt men in Europa gewoon richting een genereus EU-migratiebeleid. Zeg woensdag niet dat u onaangenaam verrast was.