Reportage

Eerste Kamerdag na het reces ging nergens over

01-09-2015 17:29

De Tweede Kamer kwam dinsdag voor het eerst in lange tijd weer bijeen, het zomerreces is weer voorbij. Het is de periode van een enorme hoeveelheid nieuws over vluchtelingen: er komt een extra eurotop over de migratiecrisis, migrantentreinen naar Duitsland worden tegengehouden, Hongarije wil een muur bouwen en in Nederland smeekt de staatssecretaris gemeenten bij te dragen aan de opvang. 

De migratiecrisis is in veel opzichten bepalend voor het sfeer in het land en in de media. Hoe lang houdt de vluchtelingenstroom nog aan, hoeveel vluchtelingen kan Nederland opvangen, welke consequenties heeft dat en wat gaat het kabinet doen om de instroom in te dammen? Of is dat niet nodig? Moeten we misschien naar Brussel kijken voor oplossingen?

Beter zichtbare uitcheckpaaltjes

Het wekelijkse vragenuur is waarschijnlijk bedoeld om burgers het idee te geven dat de belangen van burgers goed worden behartigd en dat de Tweede Kamer de regering stevig controleert. Gebeurt er genoeg aan zaken waar burgers zich zorgen over maken? Maar vragen over de migratiecrisis zijn er vandaag niet. Alle vragen betreffen zaken uit de media van gisteren. Dit laat de relativiteit van het vragenuur goed zien.

Wassila Hachchi (D66) wil van het kabinet weten waar het geld van niet-uitgecheckte reizigers heengaat. Volgens de Telegraaf gaat dit geld niet terug naar de reiziger. Staatssecretaris Mansveld is blij met de vraag. Er zijn allerlei maatregelen genomen om niet uitchecken te voorkomen. Ze zijn er druk mee bezig. De uitcheckpaaltjes worden “beter zichtbaar gemaakt”, aldus Mansveld. Nog vier Kamerleden roepen er toch nog iets over.

Zaken van gemeenten

Hayke Veldman (VVD) is boos dat de bouwleges in sommige gemeenten stijgen en in andere dalen. Natuurlijk mogen gemeenten dit wel zelf vaststellen, maar nu “is er geen peil op te trekken.” Dit geldt ook voor allerlei andere leges. Minister Plasterk mag zijn mening geven over de kwestie. Plasterk vertelt op vijf verschillende manieren dat dit allemaal aan de gemeenten zelf is. Geen Kamerlid durft Veldman nog bij te vallen

Tjitske Siderius (SP) zegt dat er problemen zijn in het passend onderwijs. Ze dreunt heel veel problemen op. Iedereen is volgens haar “over zijn toeren.” Siderius wil weten of de staatssecretaris erkent dat er niet te veel zorgleerlingen in één klas moeten zitten. Staatssecretaris Dekker bewierookt zijn beleid, al noemt Siderius dat een “propagandaverhaal.” Ze reageert boos op de antwoorden van Dekker, maar die geeft geen krimp. Ook niet na vragen van andere onderwijswoordvoerders.

Herhaling van verhalen

Jan Vos (PvdA) stelt vragen over het herstel van aardbevingsschade in Groningen. PvdA wil dat dit herstelwerk door Groningse bedrijven wordt gedaan, omdat in Groningen veel werkloosheid heerst. Het blijken juist randstedelijke bedrijven die het herstel uitvoeren. Minister Henk Kamp ontkent alle problemen en zegt dat Vos het verkeerd heeft. Dan weet het Kamerlid het ook niet meer en herhaalt de vragen nog maar eens, waarop Kamp zijn antwoord ook nog eens herhaalt.

Dan gaan Kamerleden voorstellen doen voor wijzigingen in het vergaderschema en voor allerlei brieven. Het gaat over de rekentoets, passend onderwijs, de melkveehouderij, de Europese landbouwraad, het winnen van extra gas, gelekte plannen voor 2016, het VN-oordeel over racisme, bezuinigingen op het Nederlands Forensisch Instituut, de Nationale Politie, sluiting van rechtbanken, de klimaatzaak en reclame van minister Schippers bij Linda’s Zomerweek voor gezichtscrème.

Eindelijk asielzoekers

Na al het wachten is het dan eindelijk zover. Jesse Klaver (GroenLinks) wil samen met D66 een debat over het asielbeleid met de premier voor de volgende EU-top. VVD en PvdA steunen dit plenaire debat niet. Geen meerderheid dus. Er komt wel ‘een algemeen overleg’. Klaver wil ook ‘een dertig ledendebat’.

Dat gaat dus nog wel even duren. Zo leren we op de eerste dag van het parlementaire jaar dat het moeilijk is voor de Tweede Kamer om burgerzorgen te adresseren. De werkwijze is dusdanig dat men urgente kwesties niet bespreekt op het moment dat de Kamer wel de bedoeling heeft dit te doen. De Kamer stelt van alles aan de orde, maar de kritiek dat die hele agenda verkeerd is, dat men van een mug een olifant maakt en dat de belangrijkste kwesties het nakijken hebben, is simpelweg terecht.

Misschien dat Kamerleden tijdens het reces onderzocht hebben welke thema’s onder burgers spelen, maar daar was op de eerste Kamerdag nog maar weinig van te merken.