Politiek

SP wil Miljoenennota direct openbaar na RTL Nieuws-lek

31-08-2015 14:47

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat minister-president Mark Rutte alle stukken van de Miljoenennota die naar de media zijn gelekt ook naar de Tweede Kamer stuurt. Van Raak zal dat dinsdag aan Rutte vragen, zegt hij tegen ThePostOnline. Het socialistisch Kamerlid maakt zich al langer hard voor eerdere openbaring van de Rijksbegroting.

Tegen TPO zegt Van Raak:

 

“De premier vraagt geheimhouding van de oppositie voor stukken die wij halverwege september krijgen, maar die onder zijn verantwoordelijkheid al half augustus naar de media zijn gelekt. Dit is wel heel brutaal. Ik ga helemaal niets tekenen en helemaal niets geheim houden. De premier kan de stukken die nu vanuit de ministeries naar de media zijn gelekt direct naar de Kamer sturen, zodat wij kunnen controleren of al die beweringen in de krant wel kloppen.”

 

Het was als vanouds weer RTL Nieuws dat afgelopen vrijdag de hand op de begrotingsstukken wist te leggen.

Miljoenennota weer op USB-stick

Ook dit jaar zijn er geen papieren exemplaren van de begrotingshoofdstukken beschikbaar. Dat blijkt uit een mail – in het bezit van TPO  – van de griffie van de Tweede Kamer aan alle fracties. Op vrijdagmiddag 11 september zullen alle fracties, onder embargo, twee USB-sticks met alle begrotingsstukken ontvangen. Bij de inontvangstneming van de USB-sticks dient voor ontvangst te worden getekend. De ambtelijk secretarissen of een andere fractiemedewerker mogen de USB-stick voor hun fractie afhalen en namens hun fractie voor ontvangst tekenen.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wist vorig jaar de USB-stick te kraken.