Opinie

Hoe minister Schippers (VVD) live op TV concurrentievervalsend handelt

27-08-2015 17:54

Minister Edith Schippers had woensdag Linda de Mol uitgekozen voor een ‘Ivo Niehetje’. Ze liet zich minzaam bewieroken en greep met flair de kans zichzelf nederig neer te zetten als gedoodverfd kandidaat voor het premierschap. Geflankeerd door de veilige bliksemafleider Ruben Nicolai praatte ze over haar jeugd, haar gezin, haar jasje en heur haar.

Professionele mediapersoonlijkheid

Als kritische volger van haar beleid kreeg ondergetekende toch enorm veel bewondering voor hoe professioneel ze haar mediapersoonlijkheid vorm gaf, voor haar natuurlijke overwicht en haar bevlogenheid. Ze lag in gewonnen positie. Vergeet de ex-rookster (“van binnen blijf ik altijd een roker”) met het wel erg liberale rookbeleid, vergeet de ex-VNO-NCW-er met het wel erg grenzeloze geloof in de markt. Je zou haar zo steunen, de Nederlandse Birgitta Nyborg was geboren. Er werden niet één maar twee Schippers kampioen deze week.

En toen kwam de finishlijn. De minister haalde een emmertje minikomkommers van bekend merk tevoorschijn als cadeautje voor het publiek. Het zij haar vergeven. Gezond eten promoten kan blijkbaar niet ongesponsord op de commerciele TV.

‘Hele dure creme’

Maar voor de aan de buis gekluisterde korte pittige kapsels was dit natuurlijk wel een beetje karig. Daarom werd er door Linda nog een ‘hele dure creme’ aan toegevoegd. Goed in beeld gebracht en aanbevolen door de minister die het zelf ook gebruikt voor haar soms wat eeltige huid.

Een prachtig product van Bergman Skincare, aanbevolen door de gelijknamige clinics; zelfstandige behandelcentra die in de markt zijn gezet als commerciële concurrent voor de inefficiënte publieke zorg.

Product-placement door de minister

Juist ja: de minister van gezondheidszorg die product-placement verzorgt voor privéklinieken op de commerciele zender. Zeer innovatief staaltje politiek. Of is het commercie? Of is dat gewoon hetzelfde tegenwoordig?

Ironie

In het programma zat ook een prachtig stukje ironie verborgen. Schippers spiegelde zich gretig aan Margaret Thatcher die in een fragment gevraagd werd een sprongetje te maken onder de aansporing: “It’s just a gimmick“. Thatcher is hier niet van gediend en antwoord met de geniale woorden: “I see no significance whatsoever of making a jump up in the air. I have made great leaps forward. Not little jumps in studios. It’s puerile“.

Maar minister Edith Schippers wilde wél even springen voor Linda. It’s just a gimmick… Helaas wel ten koste van haar geloofwaardigheid, en misschien wel haar droombaan.

 

De SP-Tweede Kamerfractie heeft inmiddels laten weten vragen aan de minister over dit onderwerp op de agenda voor dinsdag aanstaande te hebben gezet.

 

Dit artikel is gepubliceerd onder pseudoniem vanwege gegronde redenen. Volledige persoonsgegevens zijn bij de redactie bekend.