Politiek

Frontale botsing VVD met PvdA over maximumsnelheid

27-08-2015 12:15

De VVD haalt hard uit naar coalitiepartner de PvdA, die volgens de Telegraaf overweegt om een voorstel in te dienen om de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op snelwegen te verlagen. Dat zou de uitstoot van CO2 verder terugdringen.

Dat leidt tot woedende reacties bij de VVD, die een ‘keihard njet’ aankondigen en al praten over een ‘frontale botsing’ met de PvdA. VVD-Kamerlid Barbara Visser:

 

“Dit gaan we dus niet doen, no way, geen haar op mijn hoofd! We moeten juist op veel meer plekken naar 130. Doorrijden is veel beter dan stilstaan. Vos moet terug in zijn hok. Niemand is gebaat bij dit soort streken. We kunnen onze energie beter steken in meer asfalt en schonere auto’s dan weer de automobilist te gaan zitten pesten. De 130 omlaag is wel het laatste wat we moeten doen.”

 

Met Vos doelt Visser op PvdA-woordvoerder voor economische zaken Jan Vos.

Schultz: ‘Dit is geen goed idee’

Minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) verwijst het idee meteen naar de prullenbak. “Dit is geen goed idee.” Volgens haar is een verlaging van de maximumsnelheid niet aan de orde en is die maar een ‘heel, heel klein deeltje’ van de problematiek van CO2 en andere schadelijke stoffen. Tot het maximum van 130 is net besloten en dat is nu de norm op de Nederlandse snelwegen. Wat Schultz betreft is het ‘niet aan de orde’ om dat maximum te verlagen. Ze wees er op dat auto’s de afgelopen jaren al veel schoner zijn geworden en minder schadelijke stoffen uitstoten.

Lees ook

Telegraaf – PvdA tornt aan 130 km/uur

ANP