Haagse grabbelton

Dijkhoff negeert Kamervragen Wilders over asielzoekers

27-08-2015 16:40

Met update – Opmerkelijke actie van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD). PVV-leider Geert Wilders stelde begin deze maand schriftelijke vragen aan de staatssecretaris over het bericht dat asielzoekerscentra dichtslibben. Dat ging natuurlijk op zijn Wilders’: Heeft de stas zelf al asielzoekers in huis genomen, kunnen ze niet allemaal ‘linea recta’ worden teruggestuurd en wat hebben die ‘ongeletterde Afrikanen’ eigenlijk bij te dragen aan Nederland? Elf vragen maar liefst. Geert Wilders tegen ThePostOnline: “Wat een amateur. En wat een laffe-VVD regent. Wat een arrogantie.” Hij dient de vragen opnieuw in maar met een toevoeging: “Kunt u dit keer het fatsoen opbrengen om elke vraag afzonderlijk te beantwoorden?”

Dijkhoff had er weinig zin in om die vragen te beantwoorden bleek donderdag:

 

“In reactie op de vragen verwijs ik naar mijn brief van 17 augustus jl. waarmee ik uw Kamer heb geïnformeerd over de verhoogde asielinstroom waarmee Europa geconfronteerd wordt en waar ook Nederland de effecten van merkt. De door mij getroffen maatregelen staan hier uitgebreid in beschreven.”

 

Dat is dus deze brief. De samenvatting leest u hier.

Maar Wilders vroeg meer

Met die brief zijn inderdaad veel vragen van de PVV-leider beantwoord. Maar niet alle. Wilders vraagt aan de man die verantwoordelijk is voor het asielbeleid ook te reflecteren op de gevolgen van zijn beleid. En hoe daar over wordt gedacht in de samenleving. Bijvoorbeeld over de zorgen die leven over huurwoningen voor asielzoekers.  En belangrijker: welke concrete stappen gaat Nederland ondernemen om ervoor te zorgen ‘dat Nederland niet meer als luilekkerland wordt aangeduid op reisfolders voor asielzoekers?’ Mensensmokkelaars prijzen Nederland namelijk aan, ontdekte Europees grensbewaker Frontex. Wilders verwees naar het bericht van de NOS in zijn vragen, Dijkhoff gaat er niet op in.

Tsunami van Kamervragen

Dat enige metaalmoeheid optreedt bij het kabinet vanwege de tsunami van Kamervragen van de PVV – niet alléén de PVV overigens – valt te billijken. Vragen van verkozen volksvertegenwoordigers op déze manier afdoen is echter iets anders. Het kabinet heeft nu eenmaal te antwoorden wanneer het vragen krijgt. Vraag is of deze manier van beantwoorden door Dijkhoff navolging gaat krijgen. We gaan het zien.

Update 17.35 – Geert Wilders: Wat een laffe VVD-regent, wat een arrogantie

Geert Wilders in een reactie aan ThePostOnline:

 

“Wat een amateur. En wat een laffe-VVD regent. Wat een arrogantie. Er bestaat zoiets als de Grondwet met daarin een artikel dat zegt dat Kamerleden beantwoord moeten worden. Ik zal de vragen opnieuw stellen tot ik antwoord krijg en ik adviseer hem snel en netjes te antwoorden.”

 

Wilders heeft de Kamervragen donderdag opnieuw ingediend. Maar in plaats van elf zijn het er nu twaalf:

 

“12.)  Kunt u dit keer het fatsoen opbrengen om elke vraag afzonderlijk te beantwoorden? Zo nee, waarom niet?”

 

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.