D66: demente bejaarden kunnen prima met vluchtelingen en gedetineerden samenwonen

24-08-2015 12:25

Sociale experimenten met mensen die niet op je stemmen, D66 is er gek op. Vandaag maakte het Amsterdamse D66-raadslid Reinier van Dantzig bekend dat hij een oplossing heeft voor een stapel problemen. Door (ex-)gedetineerden, vluchtelingen en ouderen samen te laten samenwonen met studenten, verdwijnt het tekort aan studentenwoningen als sneeuw voor de zon, integreert de vluchteling beter, re-integreert de bajesklant beter en zijn ouderen minder eenzaam. Van Dantzig maandag in Metro:

 

“D66-raadslid Reinier van Dantzig ziet alleen maar kansen in het aanbieden van woonruimte in ruil voor maatschappelijk werk. “Er zitten niet alleen voordelen aan voor de stad, zoals het beter omgaan met mensen die hulp nodig hebben en de resocialisatie van (ex-)gedetineerden, het geeft studenten ook meer kans op een woning en wellicht een mooie stageplaats.”

 

Verschillige studenten

Het fijne is dat al die verschillige studenten die wel op D66 stemmen, eindelijk hun engagement in daden kunnen omzetten. Maar je moet qua optimisme wel D66’er zijn om te verwachten dat Anne-Fleur zo principieel is. Als ze dat al wil, zegt mama Cécile gewoon nee. En papa en mama betalen de huur. Dus niks ervan.

Het tekort aan studentenwoningen kan bovendien veel gemakkelijker worden aangepakt door het immense leegstaande kantorenbestand om te bouwen tot studentenwoningen. Dat gebeurt al en schiet lekker op. Maar dat is een saaie common sense-oplossing. There’s no fun and games, geen experiment met burgers.

Vluchtelingen

Studenten gaan niet of nauwelijks happen. En als wel, wie zegt dat ouderen daarop zitten te wachten? Ja, die moeten dat maar gewoon accepteren, want ouderen zijn geen D66-stemmers. Uit de poll onder het Metro-artikel dat het nieuws bracht, blijkt in ieder geval dat 83 procent van de respondenten het een waanzinnig slecht plan te vinden. Wederom uit Metro:

 

“Samenwonen met jonge vluchtelingen met een verblijfsstatus is een ander idee. In Eindhoven zijn twee van dit soort Jongerenhuizen. ,,Dit is erg succesvol. De vluchtelingen leren de Nederlandse taal en cultuur zo op een natuurlijke wijze kennen. Amsterdam heeft momenteel moeite met het huisvesten van vluchtelingen. Dit zou een optie kunnen zijn.” Nu krijgen vluchtelingen weleens een plek in een containerwoning. ,,Maar dat is erg eenzaam. Het zou fantastisch zijn als ze in een studentenhuis met gezamenlijke voorzieningen terecht kunnen.”

 

Als de UvA-kipjes niet willen en verzorgingstehuizen ruimte over hebben, dan zal toch echt één van die andere groepen bij de demente bejaarden worden opgehokt. Ex-gedetineerden of vluchtelingen, u mag kiezen. Oh nee, wacht: het zijn de vluchtelingen geworden.