Politiek

VVD en CDA willen opheldering over gift voor VARA-feestje

21-08-2015 16:47

De financiële steun van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) voor een televisieserie van de VARA over de geschiedenis van de arbeiders heeft de interesse gewekt van VVD en CDA. Fred Teeven en Hanke Bruins Slot willen het naadje van de kous weten over de omstreden subsidie van het door FNV-voorzitter en oud-PvdA-Kamerlid Ton Heerts geleide fonds.

De VARA krijgt een half miljoen van het fonds voor een serie over ‘de geschiedenis van de arbeider’. De Telegraaf schreef eerder deze week dat er wrevel heerst onder veteranen over de subsidie. Een subsidieverzoek voor een film over de slag om de Grebbeberg werd eerder afgewezen.

VVD en CDA willen nu van minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) weten wat de geschiedenis van de arbeider t emaken heeft met d edoelstelling van het fonds: ‘inzet voor de erkenning en waardering van geüniformeerden die in dienst zijn van de Nederlandse overheid waar ook ter wereld’?

Het tweetal herinnert Hennis aan een eerdere uitspraak uit juni:

 

“Daar waar het vfonds herprioriteert en dat eventueel gevolgen heeft voor de financiering van activiteiten of direct zorgtaken raakt, heb ik daar altijd overleg over met het vfonds. Het is dus nadrukkelijk niet zo dat het vfonds geïsoleerd optreedt en dat we straks out of the blue met de gevolgen daarvan worden geconfronteerd.”

 

Teeven en Bruins Slot willen weten of Hennis overleg heeft gehad met het fonds over de kwestie. Ze willen dat Hennis zich houdt aan haar uitspraak:

 

“Er kan geen sprake van zijn dat het vfonds geïsoleerd opereert en stappen zet zonder dat Defensie daar iets van weet terwijl het eventuele belangrijke taken van ons raakt. Als dat wel zo is, zal ik daar altijd op acteren.”

 

Het koppel wil dat de minister zich ‘distantieert’ van de subsidieverstrekking en het vfonds om ‘tekst en uitleg vraagt’.

Wordt vervolgd.