Politiek

Turkse banden met ISIS – Koenders herhaalt: We weten het niet

21-08-2015 13:26

En wéér doken er deze zomer berichten op over banden tussen Turkije en ISIS. En wéér werden er Kamervragen gesteld; ditmaal door door de VVD en PVV. En weer blijkt het antwoord van het kabinet bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders deze vrijdag nietszeggend: We weten het niet.

Aanleiding voor de vragen van Han ten Broeke (VVD) en Raymond de Roon (PVV) was een analyse in The Guardian over de betrekkingen tussen Turkije en ISIS. Eerder dit jaar wisten Amerikaanse speciale eenheden ISIS-commandant Abu Sayyaf te doden. Uit onderzoek bleek Sayyaf verantwoordelijk voor de illegale uitvoer van olie naar Turkije.

Koenders heeft het artikel gelezen schrijft hij. Maar:

 

 

“Uiteraard volgt het kabinet de ontwikkeling en de berichtgeving over de strijd tegen ISIS nauwgezet. Nederland kan niet bevestigen dat Turkije steun levert aan jihadistische organisaties zoals ISIS. De Turkse autoriteiten hebben in het openbaar en in bilaterale contacten met Nederland gesteld dat ze zich grote zorgen maken over de Turkse binnenlandse veiligheid ten gevolge van de activiteiten van jihadistische groeperingen. Tegelijkertijd is de intensiteit van de aanpak van ISIS vergroot sinds de zelfmoordaanslag in Suruç. Zoals bekend is Turkije al langere tijd actief in de anti-ISIS coalitie. Turkije heeft ISIS ook al lange tijd geleden op de nationale terrorismelijst geplaatst, en het is samen met Nederland voorzitter van de Foreign Terrorist Fighters werkgroep in de anti-ISIS-coalitie.”

 

En ja, Koenders is ook bekend met de andere berichten ‘over vermeende steun via Turkije aan jihadistische organisaties’.

 

 

“Echter, het kabinet kan niet bevestigen dat Turkije steun biedt aan jihadistische organisaties.”

 

Wat is het toch met Rutte II en onderste stenen?

Lees ook

Overzicht – Anderhalf jaar Kamervragen over Turkije en ISIS