Politiek

Teruglezen – Wilders: Rutte is de Pinokkio van de lage landen

19-08-2015 12:29

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het derde steunpakket voor Griekenland. Formeel had het kabinet niet de instemming van de Kamer nodig, voor de beeldvorming was het wel handig. VVD, PvdA en D66 zijn dus akkoord met de Nederlandse garantie van vijf miljard euro.

Premier Rutte kreeg het voor de kiezen: de oppositie herinnerde hem aan zijn uitspraak uit 2012 over ‘geen cent’ meer naar de Grieken. PVV-leider Geert Wilders haalde woensdag fel uit naar minister-president Mark Rutte tijdens het debat over het derde steunpakket voor Griekenland.

De truc van Pechtold…

Alexander Pechtold (D66) probeerde met een truc de VVD te dwingen zich letterlijk uit te spreken voor het pakket. Rutte wist die aanval te pareren door te stellen dat instemming niet nodig was waardoor de VVD veilig tegen kon stemmen. Om het nog ingewikkelder te maken: de VVD stemde ook tegen moties om het steunpakket áf te wijzen. Het was kortom een feest voor politieke junkies; het is echter de vraag of de kiezer het spel kon appreciëren.

…en de VVD-dissident

Kers op de taart: VVD-Tweede Kamerlid Joost Taverne heeft zich als enige in zijn fractie uitgesproken tegen het reddingspakket voor Griekenland. Bij de stemmingen aan het einde van het debat stemde hij voor de motie van CDA-leider Sybrand Buma die het kabinet oproept niet in te stemmen met het derde leningenpakket voor de Grieken.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei na afloop van de stemmingen dat de keus van Taverne de interne strijd en de worsteling binnen de VVD weergeeft. Volgens Zijlstra heeft ieder Kamerlid het recht om zonder last of ruggespraak te stemmen. Dat Kamerleden van een regeringspartij anders stemmen dan hun fractie is echter zeer uitzonderlijk.

Taverne zei na afloop van de stemmingen dat hij ‘uiteindelijk, na heel lang wikken en wegen’ tot zijn besluit was gekomen. Hij zei dat hij zijn tegenstem op ‘het juiste moment’ aan fractieleider Halbe Zijlstra had meegedeeld. Taverne wilde niet uitleggen waarom hij tegen het nieuwe leningenpakket voor Griekenland is. Hij zei wel dat hij ‘vanzelfsprekend’ lid blijft van de VVD-fractie.

De gebeurtenissen van vandaag leest u hieronder terug.

Wilders verwees naar Ruttes verbroken verkiezingsbelofte uit 2012 dat er ‘geen cent’ meer naar Griekenland zou gaan.

Wilders zei over Rutte:

 

“De Pinokkio van de Lage Landen. Zijn neus raakt inmiddels tot in Athene. Wat een verraad aan zijn eigen kiezers.”

 

Rutte komt volgens Wilders ‘niet op voor Nederlanders. Wel voor Grieken en asielzoekers. Half Afrika scheept zich in om hier uitkeringen op te halen’. Ook voegde Wilders Rutte toe: “Dit kabinet haat de ouderen van Nederland.”

Update 17.43 – PVV-motie van wantrouwen verworpen

Alleen de PVV stemde voor.

Update 17.03 – Rutte trapt in Pechtold-val

Premier Rutte ontraadt de motie van D66-leider Alexander Pechtold om steun uit te spreken voor het hulppakket. De VVD zou dan letterlijk ja moeten zeggen tegen het steunpakket terwijl dat formeel niet nodig is. Rond half zes zal er gestemd worden over de moties. Pechtold zegt dat hij de goedkeuring van het kabinet niet nodig heeft en dat het in dit geval een zaak van de Kamer zelf is.

 

Update 16.17 – Wilders dient motie van wantrouwen in

Wilders: “Dit was het debat van de ontmaskering van de premier, de ontmaskering van de VVD.” Vervolgens diende de PVV-leider een motie van wantrouwen in. Ook wees hij zijn collega’s op #Geenpeil, een actie van weblog Geenstijl voor een referendum over onder meer de toetreding van Oekraïne tot de EU.

Update 14.49 – Wilders en Pechtold grillen Rutte

Minister-president Mark Rutte was nog nauwelijks aan het woord geweest toen Geert Wilders hem onderbrak. Inzet : de befaamde uitspraak uit 2012 dat er ‘geen cent’ meer naar de Grieken zou gaan. “U heeft zich het torentje in gelogen” zei Wilders. “De context in 2012 was anders dan nu. Er was geen verwachting dat een nieuw steunpakket nodig was”, zei Rutte

Maar hij zag zijn fout in. “Politiek vraagt om verantwoordelijkheid nemen. Zeker voor een minister-president. (-) Zo gaat dat in de politiek. Dat is onvermijdelijk.” “Zo hoeft het helemaal niet te gaan in de politiek”, zei Pechtold over ‘het zand in de ogen strooien van kiezers’.

Update 14.14 – Norbert Klein: Dit is een schijnvertoning voor de bühne, ik ga naar IJsland

Waar is Norbert Klein, vroegen we ons vanmorgen af. Hij zit op IJsland, blijkens een verklaring op zijn website:

“Het is een schijnvertoning voor de bühne. De brief van de regering van 14 augustus is duidelijk.  Het is het logische gevolg van het juli-akkoord met Griekenland. Ook het Griekse parlement heeft met het zware hervormingspakket ingestemd. Uiteraard zal strikt aan de gemaakte afspraken gehouden moeten worden. Maar daar zijn voldoende garanties voor gemaakt. Ik zie sinds afgelopen zaterdag met het door Wilders gevraagde debat veel oude politiek: vooringenomenheid en opgeklopte opwinding over een Europees al gelopen race. Ik vind het geen reden om mijn geplande trip naar IJsland te annuleren. Overigens een goed voorbeeld van een land wat economisch goed uit hun zware economische recessie is gekomen na een heftig hervormingspakket.”

Update 13.26 – Kritiek op ontbreken Zijlstra bij debat

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma vindt het opmerkelijk dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra niet aanwezig is bij het debat. Financieel woordvoerder Mark Harbers voert namens de liberalen het debat. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vindt het moedig van Harbers dat hij het woord voert om hem vervolgens toe te voegen: “De VVD gaat van het fatsoen van andere partijen uit om hun hachje te redden. Wat is dit voor vertoning?” Harbers wil niet dat Nederland alleen staat in Europa. Ook wil hij ‘geen gedoe”in Nederland.

Namens de PvdA voert financieel woordvoerder Henk Nijboer het woord.

Update 12.55 – Pechtold: ‘Af en toe heb ik ook gedacht: Stik er maar in, Tsipras’

D66-leider Alexander Pechtold heeft zich afgelopen maanden afgevraagd hoe het verder moest met Griekenland. Over premier Alexis Tsipras zei hij: “Af en toe heb ik ook gedacht: Stik er maar in, Tsirpas. Waar zijn we mee bezig?” Toch wil D66 het steunpakket. Mede omdat de Griekse grenzen ‘worden overspoeld door vluchtelingen’. Ook wil Pechtold dat Rutte werk maakt van ‘een krachtige eurozone’. Nederland verspeelt nu invloed volgens de D66-fractievoorzitter.

Lees ook

VVD: We vinden het niets maar gaan toch maar akkoord

CDA ziet niets in steunpakket voor Grieken

Pro-Europees GroenLinks tegen Grieks steunpakket

Hans Wiegel – De grote vraag is of Griekse schulden worden kwijtgescholden