Opinie

Meet uw eigen draagvlak voor de opvang van vluchtelingen

16-08-2015 13:57

Bent u bereid uw huis te verkopen, en zelf kleiner te gaan wonen, zodat in uw huis asielzoekers een onderdak kunnen vinden?

Bent u bereid uit uw studentenkamer of sociale huurwoning te vertrekken zodat uw kamer/woning kan worden gebruik voor de goedkope huisvesting van vuchtelingen? De markt van uw huurhuis (met name studentenwoningen) is ook de markt voor woningzoekende vluchtelingen. U zou als student bijvoorbeeld best nog thuis kunnen gaan wonen, de vluchteling niet.

Bent u bereid tot 25 procent aan extra lasten te betalen? Of tot een kwart van uw jaarinkomen af te staan ten goede van vluchtelingenhulp?

Bent u, als u student bent, bereid van uw studiefinanciering af te zien zodat dat geld kan worden gebruikt voor de opvang van vluchtelingen? Of uw ov-kaart in te leveren zodat het geld wat daarmee wordt bespaard ten goede komt aan vluchtelingenopvang? Of om meer rente te betalen over uw lening?

Bent u bereid één of meerdere asielzoekers in uw huis te nemen? Desnoods in tenten in uw tuin?

Bent u bereid minder welvaart te accepteren? Minder vaak op vakantie gaan, minder duurdere auto, geen geld meer voor extra luxe, in ruil voor een grotere overheid die van uw geld vluchtelingenopvang faciliteert?

Bent u bereid nog vaker in de file te staan of nog vaker in de trein te staan tijdens de spits?

Bent u bereid in een buurt te wonen met veel vluchtelingen? Dus een buurt met diverse culturen en diverse religies bij elkaar, inclusief religies die elkaar uitsluiten, met mensen die verschillende talen spreken die u niet machtig bent en gebruiken die u misschien nogal vreemd of bedreigend overkomen, zoals intolerantie voor homoseksualiteit, een denigrerende opvatting over vrouwen, het niet eten van bepaalde soorten voedsel, een andere opvatting over opvoeding, geweld, seksisme, seksualiteit, ouderschap, monogamie en een voorkeur om zowel jongens als meisjes genitaal te verminken?

– Bent u bereid uw eigen gebruiken, tradities en normen van tijd tot tijd opzij te zetten voor die van anderen?

Bent u bereid, bij het zoeken naar een sociale huurwoning, veel langer te wachten omdat asielzoekers voorgaan?

Bent u bereid nog langere wachtlijsten in de zorg voor lief te nemen?

Bent u bereid te accepteren dat u bij werkloosheid minder uitkering krijgt en minder snel kans op een nieuwe baan heeft?

Bent u bereid te accepteren dat het in grote steden veel en veel drukker gaat worden? En u dus overal langer voor zult moeten wachten?

Bent u bereid het risisco op een stijging van verwarde mensen (oorlogstrauma’s), kleine criminaliteit (armoede en uitzichtloosheid), terroristische aanslagen (ISIS en islamtisch extremisme) en intolerantie (religieus extremisme) te accepteren?

Bent u bereid een moskee in uw straat te accepteren?

Bent u bereid uw kinderen naar een zwarte school te sturen, vooral in de grote steden?

Bent u bereid uw kinderen te laten opgroeien in een volledig multiculturele samenleving waar niet langer de Hollandse normen, waarden, gebruiken en tradities de boventoon voeren maar diverse andere, gecombineerd met sommige van de Nederlandse?

Bent u oprecht bereid alles in uw leven te delen? U zul wel moeten. Aan ruimte en mogelijkheden in elk land zitten grenzen. Hoe groot uw hart ook is, ruimte en mogelijkheden zijn altijd beperkt, emotie is heel wat anders dan de realiteit. Die grenzen en mogelijkheden kunnen lang worden opgerekt, maar daarvoor zult u zelf zaken moeten opgeven. Bent u oprecht bereid dit alemaal te accepteren en daarvoor zelf, voorgoed, met steeds meer beperkingen te leven zodat een ander met minder beperkingen hoeft te leven?

 

Score:

 

Heeft u alles met ‘JA’ beantwoord?

Dan bent u een 100 procent tolerant oprecht altruïst. Waarschijnlijk bent u zeer christelijk. Of u bent één van de weinigen die nog gelooft in ‘practice what you preach‘ en ‘de wereld verbeteren begint bij jezelf’. Waarvoor hulde. Mensen zoals u zijn extreem zeldzaam. Een standbeeld is wel het minste wat u verdient. Misschien is het een goed idee om de politiek in te gaan? De eerste Nederlandse politicus die het goede voorbeeld geeft moet namelijk nog worden geboren. Het zou zomaar kunnen dat uw goede voorbeeld ook doet volgen. Nederland heeft behoefte aan u: er zijn wel vele honderdduizenden die vertellen wat anderen moeten doen, maar dat zelf vervolgens niet doen dus hypocriet en onbetrouwbaar overkomen. Iemand die zelf ook echt doet wat hij of zij aan anderen dicteert wekt daarentegen enorm veel vertrouwen.

 

Heeft u de helft met ‘JA’ beantwoord? 

Dan heeft u een probleem. U heeft weliswaar een beperkt draagvlak voor vluchtelingen, maar een volledig draagvlak betekent dat u zaken zult moeten opgeven die u helemaal niet wílt opgeven. Het beste is het als u een scheiding maakt tussen vluchtelingen die moeten vluchten voor hun leven en écht niet meer in hun land van herkomst kunnen leven en de zogenaamde ‘gelukszoekers’. Deze laatste kunt u beter niet opvangen, zo houdt u het draagvlak enigszins in balans en hoeft u alleen maar zaken op te geven voor de echt noodzakelijke gevallen die u zo aan het hart gaan. U heeft dan niet het idee dat u het voor niets doet en u zich op een gegeven moment zult moeten afvragen of u niet ook net zoveel recht op geluk hebt als de ‘gelukszoekers’.

 

Heeft u vrijwel niks met ‘JA’ beantwoord?

Dan hoort u bij de overgrote meerderheid van het volk. U bent een gemiddelde burger, een normaal mens, iemand die overleeft door eigenbelang en zelfbehoud. Natuurlijke menselijke processen waar helemaal niets raars aan is. Zoals u leven er miljoenen en miljoenen in Nederland. Ondanks dat het u aan uw hart gaat dat zovelen moeten vluchten voor hun leven en uit vreselijke omstandigheden komen, u bent een emotioneel mens, wilt u zelf toch echt graag verder leven met de levensstandaard die u nu heeft. Weliswaar zult u daarom regelmatig worden uitgescholden voor ‘egoïst’, ‘fascist’, ‘extreem-rechts’, ‘populist’ en ‘xenofoob’, maar bedenk dan dat de mensen die u uitschelden net als u ook geen enkele vraag met ‘JA’ hebben beantwoord. Sterker nog, meestal zitten die mensen er nóg ruimer bij dan u! Oprecht altruïsme is geen makkie en verworvenheden zomaar opgeven doet niemand graag. Als u de volgende keer wordt uitgescholden, vraag de uitschelder dan deze test te maken. De kans dat ze vaak ‘JA’ zullen antwoorden op de stellingen is nihil.