Politiek

Wilders wil Griekenland-debat niet in ‘achterkamertje’

15-08-2015 14:15

Update 21.08 – De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk woensdag met premier Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over het nieuwe steunpakket voor Griekenland. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft voorgesteld om de vergadering om 12 uur te laten beginnen, meldt haar woordvoerster. Het debat vindt plaats in de plenaire zaal van de Tweede Kamer en niet zoals eerder de bedoeling was in een kleinere vergaderzaal. PVV-leider Geert Wilders had hierom gevraagd, omdat hij vindt dat je niet in een achterkamertje in het gebouw van de Tweede Kamer moet beslissen over miljardensteun aan Griekenland. CDA, SP en ChristenUnie steunen dat verzoek. Zaterdagochtend was de PVV nog de enige partij die vroeg of het Griekenland-debat in de grote vergaderzaal kon en daarom wees Van Miltenburg het verzoek eerst af.

Wilders kondigde eerder al aan dat hij een motie van wantrouwen wil indienen als er opnieuw Nederlands belastinggeld naar Griekenland gaat. Als het zover komt, moeten de Kamerleden daarover meteen stemmen, in de plenaire zaal.

Eerdere berichtgeving vandaag hier onder.

Beslissen over miljardensteun aan Griekenland hoor je niet in een achterkamertje in het gebouw van de Tweede Kamer te doen, vindt PVV-leider Geert Wilders. Zijn verzoek om het Kamerdebat over Griekenland in de plenaire zaal van de Tweede Kamer te houden en niet in een kleine commissiezaal, wees Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zaterdag af, omdat Wilders de enige was met deze vraag.

Maar als meer partijen dit debat met premier Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in de grote vergaderzaal willen houden, kijkt zij er opnieuw naar. Wilders hoopt dat de andere partijen alsnog steun geven aan zijn verzoek:

 

“Het is toch ongelooflijk en onacceptabel als er geen plenair debat zou komen over de miljarden naar Griekenland.”

 

Wilders kondigde eerder al aan dat hij een motie van wantrouwen wil indienen als er opnieuw Nederlands belastinggeld naar Griekenland gaat. Als het zover komt, moeten de Kamerleden daarover meteen stemmen, in de plenaire zaal. Het is nog onduidelijk wanneer het debat plaatsvindt.

ANP