Politiek

D66 wil groot onderzoek naar Nederlands geweld Indonesië

15-08-2015 13:09

Het kabinet moet een allesomvattend onderzoek laten doen naar het handelen van Nederlandse soldaten na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid in 1945. Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zaterdag in NRC Handelsblad.

De laatste jaren komen telkens ‘druppelsgewijs’ nieuwe feiten naar boven over deze periode, zegt Sjoerdsma.

“Ik vind dat dit duidelijk aangeeft dat er te weinig bekend is over deze zwarte pagina in de Nederlandse geschiedenis. Als je als kabinet echt verantwoording wil afleggen, moet je willen weten waar je het over hebt.”

Tot nu toe was bekend dat buitensporig geweld slechts in uitzonderlijke gevallen voorkwam, maar vrijdag meldde NRC dat Nederlandse militairen structureel en op grote schaal extreem geweld tegen Indonesiërs hebben gebruikt.

Premier Rutte wilde vrijdag nog niet inhoudelijk reageren. Hij zei het promotie-onderzoek af te wachten. Tijdens de persconferentie na de ministerraad zei Rutte wel dat hij tijdens de Indië-herdenking op zaterdag geen excuses zal maken voor het leed dat Nederlandse militairen na de Tweede Wereldoorlog in Indonesië hebben veroorzaakt.

Lees ook

NRC – D66 wil ‘allesomvattend onderzoek naar Nederlands geweld Indonesië’