Politiek

VVD: Timmermans, bemoei je niet met wel of niet werkende vrouwen

07-08-2015 17:13

Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) heeft VVD-Kamerleden Tamara van Ark en Bas van ‘t Wout tegen de haren in gestreken. Timmermans meldde eerder deze week dat hij Brusselse afspraken wil om meer vrouwen aan het werk te helpen. De twee willen nu van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) weten wat hij van de bemoeizucht van zijn partijgenoot vindt. Volgens de liberalen is er namelijk ‘geen rol voor Europa bij deze onderwerpen’.

Timmermans wil onder meer de relatief lage arbeidsparticipatie van Europese vrouwen opkrikken. Dat kan volgens hem door te zorgen dat de zorg voor kinderen beter wordt verdeeld over mannen en vrouwen. Onzin, vindt de VVD. De verdeling van zorg tussen partners is vooral een zaak van die partners zelf. En gesprekken over de verdeling van arbeid en zorg thuis horen aan de keukentafel en op de werkvloer gevoerd te worden, menen Van Ark en Van ‘t Wout.

Volgens Timmermans is het slechte zaak dat slechts 63,5 procent van de vrouwen actief is op de arbeidsmarkt, tegenover driekwart van de mannen. Beide VVD’ers merken op dat het die 63,5 procent echter toch lukt om ‘zonder juridische verankering van Europese regels’ te werken. Timmermans zei bij zijn aantreden dat hij overbodige Europese regelgeving wil terugbrengen. Volgens de VVD gaat de PvdA’er met zijn voorstel juist in tegen zijn eigen better regulation-agenda.

De VVD’ers willen dat Asscher ‘nu al in een vroegtijdig stadium overbodige Europese regelgeving’ tegengaat.  De overheid moet wat hen betreft terughoudend zijn in bemoeienis met ‘de manier waarop mensen zelf hun leven willen inrichten’.