Politiek

Ontslagen NS-topman Timo Huges krijgt 175.000 euro mee

06-08-2015 11:23

De ontslagen NS-topman Timo Huges krijgt toch nog geld van de NS. Het gaat om een bedrag van 175.000 euro bruto. Huges ziet nu af van een kort geding dat hij tegen de NS wilde aanspannen om alsnog salaris over de opzegtermijn en niet opgenomen vakantiedagen te krijgen. Dat heeft het spoorbedrijf donderdag laten weten. Huges is tevreden over deze uitkomst.

Huges werd in juni ontslagen als gevolg van onrechtmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Minister van Financiƫn Jeroen Dijsselbloem (PvdA), namens de staat de enige aandeelhouder van de NS, wilde Huges geen enkele vertrekvergoeding meegeven. Volgens Huges was de ontslagprocedure onrechtmatig verlopen. De NS geeft toe dat er fouten zijn gemaakt in de procedure en heeft dit de juridische positie verzwakt.

De NS zegt dat Huges zijn salaris over de maand juli ontvangt plus een bedrag dat gelijk is aan zijn salaris gedurende de opzegtermijn van zes maanden. Hij ziet af van de ontslagvergoeding ter hoogte van een jaarsalaris, waarop hij volgens zijn arbeidsovereenkomst aanspraak zou kunnen maken en hij betaalt zijn variabele beloning over 2014 vrijwillig terug.

Update 16.04 – VVD en oppositie kritisch op Dijsselbloem

VVD-Kamerlid Aukje de Vries krijgt een ‘zeer vieze nasmaak’ van de regeling.

 

“De VVD had het niet meer dan terecht gevonden als Huges geen rooie cent had gekregen, gelet op alles wat er fout is gegaan bij de NS. (-) Het enige positieve is dat er een einde komt aan deze amateuristische ontslagsoap.”

 

Oppositiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen Dijsselbloem aan de tand voelen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het vreemd dat de voormalig NS-topman zes maanden salaris mee krijgt, drie meer dan hij bij de rechter eiste.

 

“Waar de minister enkele weken geleden nog stellig zei dat Huges geen cent zou krijgen omdat hij wegens onregelmatigheden ontslagen is, blijkt nu dat de minister zijn eerdere woorden moet inslikken.”

 

SP’er Arnold Merkies stelt:

 

“Dijsselbloem wekte voortdurend de suggestie dat hij alles op orde had. Maar zijn woorden bleken keer op keer onjuist. Achteraf blijkt ook nog eens dat het contract van Huges juridisch niet houdbaar was.”

 

ANP