Politiek

Oud-GroenLinks-fractievoorzitter Leeuwin: Picnic is racistisch woord

05-08-2015 10:58

Picnic/picknick is een racistisch woord. Het betekent namelijk Pick a nigger. En daarom is het beter dat de nieuwe online supermarkt Picnic Online afstand neemt van zijn bedrijfsnaam. Dat schrijft de Amsterdamse oud-GroenLinks fractievoorzitter Iwan Leewin op Facebook. Leeuwin stapte afgelopen maand op als fractievoorzitter in Amsterdam Zuidoost. Hij kreeg vorig jaar een conflict met zijn partij nadat hij boos was weggelopen bij de onthulling van een standbeeld van Nelson Mandela gemaakt door kinderen. Dat leek volgens hem teveel op Zwarte Piet. Later bood hij zijn excuses aan

En nu kan een online supermarkt dus op zijn toorn rekenen. “Het gebruik van het woord Picnic ligt heel gevoelig en is voor het bewustwordingsproces in de Nederlandse samenleving niet bevorderlijk”, voegt hij de online grootgrutter toe. Er is alleen een probleem: dat picnic, pick a nigger zou betekenen is een broodjeaapverhaal.

Het woord is van oorsprong Frans en kwam rond 1800 in de Engelse taal terecht.  Rond 1999 begon op internet het gerucht dat picnic, pick a nigger zou betekenen: in het racistische zuiden van de Verenigde Staten zou tijdens het lynchen van zwarten geluncht worden. Maar het bleek een urban legend, zoals later ook het Jim Crow Museum of Racist Memorabilia van de Ferris State universiteit zou bevestigen.

Maar dat wist Leewin niet. En dan krijg je dus dit soort berichten van de Coördinator AD Netwerk Nederland; Afrikanen in Diaspora.

Geachte heer Michiel Muller en overige initiatiefnemers van Picnic Online,Vandaag heeft heel Nederland via het nieuws…

Posted by Iwan Wilfred Leeuwin on woensdag 5 augustus 2015