Achtergrond

Opnieuw onrust in Tweede Kamer over banden tussen Turkije en ISIS

04-08-2015 16:18

VVD en PVV maken zich zorgen over de banden tussen Turkije en ISIS. Aanleiding is een analyse in The Guardian over de betrekkingen tussen Turkije en ISIS. Eerder dit jaar wisten Amerikaanse speciale eenheden ISIS-commandant Abu Sayyaf te doden. Uit onderzoek bleek Sayyaf verantwoordelijk voor de illegale uitvoer van olie naar Turkije. VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil nu van Koenders een oordeel. Want welke gevolgen hebben deze onthullingen voor de gemeenschappelijke aanpak en strategie in de strijd tegen ISIS?

Ook PVV-Kamerlid Raymond de Roon heeft vragen. De Nederlandse regering moet van hem ophouden ‘verstoppertje te spelen’ over de vermeende banden van Turkije met ISIS, ‘die tot voor kort bestonden’.

 

“Al veel te lang doet de regering alsof er geen vuiltje aan de lucht is, terwijl de bewijzen over samenwerking van de Turkse overheid met terroristen zich opstapelden. De Kamer vraagt hier al meer dan een jaar om”.

 

Al anderhalf jaar Kamervragen die tot niets leiden

Met dat laatste heeft de PVV’er een punt. In maart 2014 wil CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) opheldering over uitspraken van de Israëlische generaal-majoor Aviv Kochavi. Volgens de toenmalige chef van de Israëlische militaire inlichtingendienst Aman bevonden zich op Turks grondgebied Al-Qaida kampen.

Timmermans antwoordt:

 

“Het kabinet beschikt niet over eigenstandige informatie dat binnen Turkije bases van Al Qaeda bestaan. Turkije ontkent het bestaan ervan ondubbelzinnig.”

 

Zwarte oliehandel tussen ISIS en Turken

In september dat jaar schreef The New York Times over de zwarte oliehandel tussen ISIS en Turken. Kamervragen waren het gevolg met als reactie van Timmermans:

 

“Het kabinet zijn geen aanwijzingen bekend dat de Turkse staat oliesmokkel vanuit Syrië of Irak zou gedogen.”

 

Met uitspraken van de voormalig Amerikaans ambassadeur in Ankara – Francis Ricciardone – die maand over Turkse samenwerking met Al-Qaida wil Timmermans niets te maken hebben. “De uitspraken zijn op persoonlijke titel gedaan en voor rekening van de heer Ricciardone zelf”, schrijft de bewindsman na nieuwe vragen van het CDA.

Turkse wapenleveranties aan ISIS

In oktober/november vorig jaar duiken berichten op over Turkse wapenleveranties aan onder meer ISIS. De Turkse oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu toont in het Turks parlement zelfs documenten die dit moeten bewijzen. Timmermans opvolger Koenders kan weinig met de Kamervragen van bijna de gehele oppositie: “De Turkse autoriteiten hebben deze aantijgingen altijd ontkend. (-) Het kabinet heeft geen reden hieraan te twijfelen. ” Ook wijst hij er op ‘dat Turkije ISIS op de lijst van terroristische organisaties heeft geplaatst en dat het zich bereid heeft verklaard de coalitie tegen ISIS militair en logistiek te steunen’.

Begin dit jaar is het weer raak: een rapport over wapensmokkel over Turkse bodem uit onverdachte bron: het Analytical Support and Sanctions Monitoring Team van de Verenigde Naties. Koenders na vragen van het CDA:

 

“Zoals al vaker is aangegeven, is de grens tussen Turkije en Syrië niet alleen lang (meer dan 800 km), maar loopt deze ook door deels onherbergzaam gebied. Ondanks inspanningen van de Turkse autoriteiten kan smokkel nooit geheel worden voorkomen. “

 

De lijst vragen wordt langer en langer

Mei dit jaar willen verschillende Kamerfracties weten: Hoe komt ISIS aan 100.000 valse Turkse paspoorten? Koenders weet het niet: “Het kabinet beschikt niet over eigenstandige informatie om de beweringen in dit artikel te verifiëren.”

Juni: het CDA wil weten hoe het zit met trucks vol wapens en munitie die de Turkse inlichtingendienst naar jihadisten in Syrië vervoerd zou hebben. Koenders antwoordt: “Turkije spreekt deze beweringen consequent tegen en herhaalt consequent dat het dergelijke steun niet verleent.” Wordt het niet eens tijd Turkije te gaan aanspreken op al die berichten? En eventueel een onderzoek voor te stellen? Koenders: “Nee. Hiervoor is ook internationaal geen enkel draagvlak.”

De Tweede Kamer is inmiddels tientallen Kamervragen en overleggen verder maar het Kabinet blijft steeds hetzelfde herhalen: We weten het niet en de Turken zeggen dat er niets aan de hand is.

Waarvan akte.