Binnenland

Mans En Garde: ‘De kogels zijn op’

02-08-2015 16:00

gebrokengeweer

 

Eigenlijk stond de MG42 op het programma. Daar dit Duitse machinegeweer met een vuursnelheid van 1200-1500 schoten per minuut nogal een forse munitie-eetlust heeft, en de munitietekorten zich ook, zo niet vooral bij de kleinkaliber munities voordoen, vervalt dit onderwerp, en schaft de pot vandaag ‘kogels’. Of beter gezegd, het gebrek aan~, want ze zijn op. Al tijden. Het gebruik van de amateuristische term ‘kogels’ voor wat uiteraard ‘patronen’, of in dit tekortenverband gewoon ‘munitie’ zou moeten zijn, is wel erg veelzeggend.

Terwijl er nog immer talloze ‘leuke’ dingen kunnen worden gedaan met het geld dat in bijvoorbeeld de Amsterdamse subsidiepot van € 641 miljoen zit, zoals in Nieuw-West: “-kunt u subsidie aanvragen voor talentontwikkeling. U geeft inwoners de kans om zich in hun vrije tijd te ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld theater, dans, muziek, circus, beeldende kunst, media of mode. Bekijk hier hoe het werkt”..

..en er in Utrecht een heuse homo-oversteekplaats komt, wat 2000 euro mag kosten..

..gaat de afbraak van bijvoorbeeld de bejaardenverzorging vanwege voornoemde subsidiezotheid, en andere gebreken aan een gewetensvol moreel kompas bij prioriteitsbepaling onverminderd verder. De zotte opvattingen over prioriteiten bij grote delen van het landsbestuur leidde eveneens tot de kop: ‘De kogels zijn op’.

Lang geleden spraken mijn luitenant en ik tijdens een lange, koude en vermoeiende oefening in Duitsland af dat als het oorlog zou worden we elk een patroonmagazijn apart zouden houden om deze te kunnen legen op de verantwoordelijken voor de grote gaten in onze Defensie. Dit was ergens in 1977. Nu kunnen we alleen nog ‘pang pang’ roepen tegen dergelijke landverraders. Je zou haast aan een complot gaan denken.

De ernstige verwaarlozing van Defensie, wat een vorm van landverraad is, nam na de val van de Muur epidemische vormen aan. Wat nu rest van de Krijgsmacht is geen skelet meer, maar een schim van een skelet.

Naast alle andere problemen die de Krijgsmacht kent, is het probleem van munitietekorten al geruime tijd bekend. Een motie van het CDA Kamerlid Raymond Knops om eindelijk verandering te gaan brengen in de tekorten aan munitie en reservedelen werd in november 2014 echter verworpen door de VVD, PvdA, SP, GL, PvdD en de Groep Kuzu/Öztürk. De partijen CDA, PVV, D66, SGP, CU, Groep Bontes/van Klaveren, 50PLUS en de eenmansfracties Klein en van Vliet stemden wel voor de motie.

De vloer is verder voor het CDA Kamerlid Raymond Knops. Een voormalig officier. Zijn (deel)betoog en boetedoening tijdens een wetgevingsoverleg eind 2014 verdienen het.

Uit (.pdf): Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2015
Nr. 58 VERSLAG VAN EEN WETGEVINGSOVERLEG. Vastgesteld 19 november 2014.

De heer Vuijk (VVD): In dat geval kan ik alleen maar zeggen dat ik buitengewoon teleurgesteld ben dat als het antwoord toch op papier staat, het dan niet gelijk gegeven kan worden.

De heer Knops (CDA): Het antwoord staat niet op papier, maar de heer Vuijk krijgt dat antwoord wel. Beloofd is beloofd. Het antwoord komt nog. Ik vervolg mijn betoog. Daarmee heeft het kabinet, en de VVD in het bijzonder, opnieuw beloften gebroken. De crises in Oekraïne en het Midden-Oosten drukken ons met de neus op de feiten. De wereld is onveiliger en instabieler geworden en er is te diep gesneden in defensie.

En ja, daar was ook het CDA deelgenoot van en verantwoordelijk voor. Dat is geen nieuws voor de heer Vuijk. Tot zover de geschiedenis! Ik zou bijna zeggen: de zwarte vlek in de geschiedenis. Ook mijn fractieleider heeft aangegeven dat dat indertijd geen goed besluit is geweest. Met de kennis van vandaag zou je dat nog veel beter moeten weten. Het gaat erom dat we kunnen terugkijken. Ik neem daar verantwoordelijkheid voor. Ik was er zelf ook bij.

Veel belangrijker is echter de vraag: wat gaan we de komende jaren doen om ervoor te zorgen dat de afspraken die deze Minister in Wales heeft gemaakt, ook gerealiseerd kunnen worden? Er is een nieuwe stip op de horizon nodig, niet in het belang van Minister Dijsselbloem maar echt in het belang van Nederland. Een veelzijdig inzetbare krijgsmacht was, is en blijft nodig. Het CDA trekt bovenop het «minder, minder» van het kabinet in zijn alternatieve begroting extra geld uit voor Defensie. Het gaat om een bedrag van 250 miljoen per jaar voor de komende drie jaar.

Daarmee willen we niet zozeer de krijgsmacht verbreden als wel verdiepen. We willen een deel van het materieel behouden dat deze Minister aan het verkopen is: tanks, artillerie, mijnenjagers en CV90’s. Volgens mij heb ik hiermee de vraag van de heer Vuijk beantwoord. Onze fractie heeft daar veel redenen voor, bijvoorbeeld omdat het halve Midden-Oosten in brand staat en de Russische beer gromt. Een robuuste krijgsmacht is eens te meer nodig, niet alleen voor stabilisatiemissies maar ook, in deze snel veranderende geopolitieke ontwikkelingen, ter afschrikking van potentiële tegenstanders.

 

Heeft Knops’ ‘schreeuw’ in 2014 Kamerbreed -of lokaal- al tot een intelligenter en gewetensvoller moreel kompas geleid bij prioriteitsbepaling?
 
Titelfoto: logo van War Resisters’ International. Foto: wiki, upload van Mysid.