Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: ‘Rusland verantwoordelijk voor MH17’

02-08-2015 09:45

Deze twee weken waren er geen verschuivingen in politieke voorkeur.  VVD, CDA, SP en PVV blijven de vier grootste partijen, die dicht bij elkaar liggen (tussen 24 en 21 zetels). De PvdA blijft met 9 zetels op de zevende plaats, 5 zetels achter GroenLinks.

peiling-8-2

Rusland verantwoordelijk voor MH17

Deze week is een deel van het onderzoek herhaald (pdf) over het neerschieten van de MH17, dat een week na de ramp werd gehouden. Bij de meeste vragen zien we amper verschillen.

Het grootste verschil zien we bij de beantwoording van de vraag, wie er verantwoordelijk is voor het neerhalen. In 2014 zei 6 procent het Russische leger, nu is dat 29 procent. Een jaar geleden gaf 78 procent aan dat de verantwoordelijkheid lag bij de separatisten, nu is dat 56 procent.

79 procent denkt dat de Russische regering direct of indirect verantwoordelijk is voor het neerschieten.

Nederlanders verdeeld over sancties

Evenals een jaar geleden denkt maar een kwart van de Nederlanders dat ooit onomstotelijk zal komen vast te staan wie er verantwoordelijk is voor het neerschieten.

Behoudens de kiezers van de PVV en de SP zijn de Nederlanders overwegend positief over het optreden van de Nederlandse regering het afgelopen jaar in deze kwestie.
61 procent van de Nederlanders vindt dat na het veto van Rusland in de Veiligheidsraad er een speciaal Strafhof moet komen van de 5 landen met de meeste slachtoffers.

De Nederlanders zijn verdeeld over het instellen van sancties tegen Rusland. 39 procent vindt dat we zware sancties moeten instellen, zowel op het economisch vlak als cultureel en sportief. 11 procent is voor lichte sancties en 41 procent is tegen sancties.