Politiek

Veto Rusland voor MH-17-tribunaal

29-07-2015 21:22

Rusland heeft woensdagavond een veto uitgesproken in de VN-Veiligheidsraad in New York over de resolutie die een nieuw VN-tribunaal mogelijk zou moeten maken. Minister-president Mark Rutte had woensdag opnieuw bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op de oprichting van een VN-tribunaal voor de MH17-ramp. Hij deed tijdens een telefoongesprek een dringend appel op hem om deze vorm van berechting van de daders te steunen. Het kabinet meldde begin deze maand een VN-tribunaal te willen. Rutte zei toen al niet zeker te zijn van de steun in de Veiligheidsraad.

Rutte: Rusland geeft niet thuis als het gaat om internationale rechtspraak

Minister-president Mark Rutte op Facebook:

“Ik ben bijzonder teleurgesteld dat er geen VN-tribunaal komt om de daders van de ramp met vlucht MH17 te vervolgen. Dit…

Posted by Minister-president on woensdag 29 juli 2015

 

Koenders: ‘Diepe, diepe teleurstelling’

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) ontneemt Rusland de slachtoffers en de nabestaanden de kans om het recht te laten geschieden. “Diepe, diepe teleurstelling”, zei hij donderdagavond in de VN Veiligheidsraad. Nederland zal er alles aan doen om te zorgen dat de schuldigen worden berecht, herhaalde Koenders.

D66: Kabinet moet belofte gestand doen

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt in een reactie:

“Het Russische veto komt natuurlijk niet als een verrassing, maar is desalniettemin bijzonder teleurstellend, vooral voor de nabestaanden van de slachtoffers. Het is goed dat premier Rutte tot vandaag nog geprobeerd heeft de Russen aan boord te krijgen. Een VN-tribunaal zou immers moeten doen wat iedereen wereldwijd wil, namelijk de verdachten van deze aanslag voor het gerecht brengen. Het torpederen van het VN-tribunaal door Rusland maakt de opdracht voor premier Rutte en minister Koenders niet makkelijker, maar wel duidelijk. Het kabinet moet zich niet laten afbluffen door Rusland, maar nu snel overschakelen op plan B. Het is aan het kabinet om de belofte van vlak na de ramp dat de daders hun straf niet zullen ontlopen, gestand te doen.”

PVV: Wat is Plan B van de regering?

PVV-Kamerlid Raymond de Roon zegt in een reactie:

“Aangezien het Russisch veto geen verrassing was, mag ik hopen dat de Nederlandse regering snel met een alternatief plan komt. Rusland heeft zich met het veto lelijk te kijk gezet. De Nederlandse regering heeft de grote woorden van Rutte en Timmermans, een jaar geleden, vooralsnog niet waargemaakt.”

SP: Dit is een treurig internationaal politiek spel

SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt in een reactie:

“Het is enorm teleurstellend dat de VN-Veiligheidsraad, door een veto van Rusland, niet instemt met de oprichting van een speciaal tribunaal voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. De SP wil de verzekering dat de daders alsnog worden vervolgd en vraagt de Nederlandse regering hiertoe het initiatief te nemen. Het belangrijkste is niet hoe de daders worden berecht, maar dat ze worden berecht. Het is uiterst triest dat verschillen van opvatting in de Veiligheidsraad niet vooraf konden worden overbrugd. De nabestaanden worden nu geconfronteerd met een treurig internationaal politiek spel. Nederland moet alles in het werk stellen om de schuldigen van de tragedie met vlucht MH17 te berechten. Nu dat niet via een internationaal tribunaal gebeurt, moet gekeken moeten worden naar andere mogelijkheden om gerechtigheid voor slachtoffers en nabestaanden te krijgen.”

CDA: Mandaat Veiligheidsraad zou helder signaal zijn geweest

“Het CDA betreurt het veto van Rusland tegen een oprichting van een VN-tribunaal voor de aanslag op de MH17. Een mandaat van de Veiligheidsraad zou het meest heldere signaal geweest zijn van een gezamenlijke wil om de onderste steen boven te krijgen.  In een rechtstaat past het dat wanneer 196 Nederlanders omkomen, er grondig onderzoek gedaan wordt en dat verdachten voor een rechtbank komen. Dat is de taak die de Nederlandse regering terecht op zich genomen heeft in de dagen na de ramp. En dat is passend en rechtvaardig voor de slachtoffers en hun nabestaanden.”