Reportage

Amsterdam Gay Pride – D66-flyers waar niemand op zit te wachten

27-07-2015 12:18

Er zit een veertiger bij de deur van een homokroeg in Amsterdamse Reguliersdwarsstraat. Er komen twee meisjes aan. “Willen jullie een lolly?” vraagt hij. Een van de twee neemt de lolly’s aan, zegt ‘bedankt’ en loopt snel met haar vriendin naar binnen. Het is op het eerste gezicht misschien wat onduidelijk, maar dit is een actie van D66.

Zaterdag begon de Amsterdam Gay Pride en deze eerste avond heeft de Amsterdamse D66-afdeling het initiatief genomen te gaan flyeren in de Amsterdamse homohoreca. Dat blijkt niet eenvoudig, want het mag niet overal. In homobar Taboo in de Reguliersdwarsstraat worden de flyeraars geweigerd. Het is tekenend voor de a-politieke sfeer die in de Amsterdamse homowereld rondwaart: zelfs homo-positieve politieke boodschappen blijken in sommige homokroegen ongewenst te zijn.

Rommelige indruk

De ruim tien D66’ers die zaterdagavond aanwezig zijn maken als groep een rommelige indruk. Drie politici zijn aanwezig: Raadslid Jan-Bert Vroege en bestuurscommissieleden Pieter Rietman (West) en Eelco Huizinga (Zuid). Verder zijn er wat leden, een niet-lid en twee Jonge Democraten. Alleen de D66-ers hebben een jasje aan waaraan ze te herkennen zijn, de Jonge Democraten hebben een eigen merk en sommige D66’ers hebben hun D66-shirt verstopt zodat deze nauwelijks te zien is. Dit zijn opvallend genoeg twee van de drie politici.

Zou de boodschap van D66 aankomen? Een jongen bij bar Chez weigert de folder, maar niet duidelijk is waarom. Bij café Dubbel D weigeren een jongen en een meisje omdat ze niets van D66 willen weten. En zo zijn er wel meer. Maar het grootste probleem zijn hier de vele mensen die D66 en de homorechten wel een warm hart toedragen. Zij stellen steeds dezelfde vraag: “Welke verkiezingen komen eraan?” D66 wil graag flyeren op een moment dat er geen verkiezingen zijn en hoewel dat idee sympathiek is, gaat dit fundamenteel in tegen het verwachtingspatroon van de homo-burger.

Flyers en lolly’s

Wat D66 vandaag precies wil communiceren wordt ook niet helemaal duidelijk. De flyers bevatten de tekst “Wereldwijd jezelf kunnen zijn” en “Worldwide Gay Pride”. Het plaatje toont echter in de eerste plaats Europa met Rusland in regenboogkleuren. Op de achterkant lezen we over de activiteiten waar D66 deze week is om lolly’s uit te delen, net als vandaag. Een logischer boodschap was geweest wat D66 in haar eerste jaar als grootste partij van Amsterdam voor homo’s voor elkaar heeft gekregen, maar daar had D66 kennelijk zelf ook weinig ideeën over.

“Deze actie is wel een beetje makkelijk”, zegt een meisje voor een homokroeg. Ze wil niet zeggen dat het geen sympathiek gebaar van D66 is, want ze heeft lokaal zelfs op de partij gestemd. Toch is deze actie volgens haar gericht op ‘een publiek wat het al met ze eens is’. D66 hoeft van haar met flyers geen fundamentalistische moslims op te zoeken, maar op het Leidseplein of het Rembrandtplein zou al heel veel nuttig werk te doen zijn.

Zelf gaan flyeren op het Leidseplein? Nee, daar heeft ze geen zin in. Zo zien we dat de actie van D66 – sympathiek maar uiterst veilig – eigenlijk prima door de doelgroep wordt begrepen.

In de maand juli organiseert ThePostOnline een crowdfunding-actie: stuur Chris Aalberts vanaf september naar Brussel om twee keer per week verslag te doen van Europese politiek. Je kunt ook bijdragen aan deze actie. Lees hier meer.