Politiek

Aboutaleb (PvdA): ‘Wilders, hoe ga je voor minder Marokkanen zorgen?’

26-07-2015 22:57

Update: en nog een Tweet van Geert Wilders. Nu naar een filmoje waarin Wilders zelf uitlegt wat hij bedoelde met ‘minder Marokkanen’.

Update: Geert Wilders reageerde per Twitter met de tekst ‘Opdat wij nooit vergeten’ en een link naar een filmpje uit 2002 waarin Aboutaleb uitvaart tegen Pim Fortuyn en refereert aan Auschwitz. Aboutaleb was toen directeur van het multiculturele instituut Forum.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam daagt PVV-leider Geert Wilders uit zijn plan voor ‘minder Marokkanen’ te ontvouwen. Aboutaleb deed zijn oproep zondagavond in het tv-programma Zomergasten. Daarin ging hij naar eigen zeggen voor het eerst in op de omstreden uitspraak van Wilders.

“Wilders heeft erbij gezegd dat hij dat gaat regelen. Dan heeft de samenleving er recht op te weten hoe hij dat gaat doen”, aldus Aboutaleb in het VPRO-programma.

“Ik wil van hem weten: wat is je plan? Wanneer ga je dat regelen. De samenleving heeft het recht dat plan te kennen.”

Aboutaleb zei in de uitzending lang te hebben gezwegen over de oproep van Wilders tot minder Marokkanen. Hij wilde geen aangifte doen, niet als burgemeester en evenmin als privépersoon.

Hij verwijst echter naar zijn vader, die bang is dat hij Nederland moet verlaten. “Dat doet hem waanzinnig veel pijn”, aldus Rotterdams burgemeester, die vertelde dat zijn vader twee banen had om zijn kinderen te laten studeren. “Van hem moet er minder zijn, niet omdat hij iets verkeerd heeft gedaan, maar omdat hij tot een etnische groep behoort. Mijn ouders zijn bang. Dus ik wil van Wilders weten: wanneer gaat u ze terugsturen?”

Wilders deed zijn uitspraak van ‘minder Marokkanen’ op verkiezingscampagne in maart 2014. De ‘minder Marokkanen’-uitlatingen leidden tot 6400 aangiften tegen Wilders.

Het Openbaar Ministerie wil de politicus vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie.

Anp