Politiek

PVV-vragen over Europees servies van drie miljoen euro geweigerd

24-07-2015 11:26

De diplomatieke dienst van de Europese Unie wil een eigen servies voor banketten en diners, zo bleek begin deze week. Het mogelijke prijskaartje: 1,5 tot 3 miljoen euro. De EU buitenlanddienst (EEAS) van Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini begon dinsdag met de aanbesteding. Dat was tegen het zere been van de PVV-fractie in het Europees parlement. Afgevaardigde Vicky Maeijer stelde twee – overzichtelijke – vragen:

1: Is Ikea serviesgoed niet goed genoeg voor EEAS? 

2: Bent u voornemens om deze aanbesteding in te trekken en dit soort fratsen voortaan uit uw eigen salaris van 24.000 euro belastingvrij per maand te bekostigen?

‘Onnodig beledigend, gaarne aanpassen’

En dat was tegen het zere been van parlementsvoorzitter Martin Schulz. Een medewerker noemt de vragen in een kattebelletje ‘onnodig beledigend’. Het zou beter zijn als het woord ‘fratsen’ wordt vervangen door het woord ‘uitgaven’. En de zinsnede ‘uit uw eigen salaris van 24.000 euro belastingvrij per maand te bekostigen’ kan maar beter helemaal verwijderd worden.

PVV: Dit is beledigend voor de belastingbetaler

Maeijer voelt er niets voor om aan deze ‘poging tot censuur’ mee te werken:

 

“Brussel laat zich weer eens van haar beste kant zien. Andermans geld zonder gêne over de balk gooien en niet welgevallige vragen censureren. Daar gaan wij natuurlijk absoluut niet aan meewerken. Fratsen van  3 miljoen euro voor serviesgoed en een belastingvrij salaris van 24.000 euro per maand zijn inderdaad beledigend, voor de belastingbetaler wel te verstaan.”

Het kattebelletje in kwestie

Brief PVV