Politiek

Turkse justitie werkt niet mee aan onderzoek: Bontes (VNL) wil actie in Demmink-dossier

20-07-2015 17:22

VNL-Kamerlid Louis Bontes wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur Turkije beweegt mee te werken aan het onderzoek naar Joris Demmink. Dagblad Trouw schreef maandag dat het strafrechtelijk onderzoek naar de oud-topambtenaar stagneert. Dat komt omdat de Turkse autoriteiten een Nederlands verzoek om rechtshulp niet willen honoreren (Blendle-link).

Onderzoek duurt al anderhalf jaar

Het Openbaar Ministerie doet al anderhalf jaar onderzoek naar onder meer twee vermeende verkrachtingen van minderjarigen in Turkije. Die verkrachtingen zouden hebben plaatsgevonden tijdens een dienstreis van Demmink aan Turkije in 1996. Het gerechtshof in Arnhem bepaalde op dinsdag 21 januari 2014 dat Demmink moet worden vervolgd. Een raadsheer van het gerechtshof zei toen dat het hof vindt dat ‘het beschikbare materiaal voldoende aanleiding geeft voor een redelijk vermoeden van schuld voor verkrachting’. Het Openbaar Ministerie doet daarom nader onderzoek. Dat betekent dat het OM onder meer een getuige in Turkije moet horen. Een tweede getuige blijkt inmiddels overleden. Daarnaast moet het OM nader onderzoek verrichten naar in- en uitreisgegevens.

‘Een sfeer van schimmigheid rondom de kwestie Demmink’

Volgens Bontes laat het bericht in Trouw wederom zien ‘dat er een sfeer van schimmigheid hangt rondom de kwestie Demmink en het seksueel misbruik van minderjarige jongens door hooggeplaatste overheidsfunctionarissen’. Bontes wil dat Van der Steur optreedt ‘zodat wordt voorkomen dat het strafrechtelijk onderzoek naar de heer Demmink helemaal vastloopt’.

Lees ook

Dossier Joris Demmink