Reportage

Bij de eerste borrel van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet

17-07-2015 12:43

Op de dag dat de Tweede Kamer met het kabinet overlegt om geld over te maken naar Griekenland, organiseert het Forum voor Democratie een eerste borrel. Het moet een wekelijkse traditie worden. Op de Amsterdamse Herengracht heeft het Forum een ruimte gehuurd. Voorzitter Thierry Baudet meldt de aanwezigen dat er nog wat kinderziektes zijn: de beamer doet het niet en de biertap is ook stuk. We moeten dus wachten op het verhaal van Arno Wellens, een redacteur van website 925, die een verhaal over Europa gaat vertellen. Onduidelijk is wat ons precies te wachten staat en dat is maar goed ook.

Gerenoveerde kelder

De ruimte van het Forum voor Democratie is gehuurd van een sympathisant, zo begrijpen we van Thierry. Het is een gerenoveerde kelder die qua uitstraling doet denken aan een nieuwbouwhuis in Nieuwegein. Toegegeven: het is erg druk. Tientallen mannen zijn op Thierry afgekomen. Ze passen nauwelijks in de smalle ruimte en we moeten van Thierry doorschuiven anders blijven een paar mensen op de gracht achter. En dan zijn alle prominenten van het Forum nog thuis gebleven.

Er wordt wijn geschonken. “Wie betaalt die wijn eigenlijk?” vraag ik aan Thierry. “Wij hebben donateurs”, meldt hij. Hoeveel donateurs er precies zijn is niet helemaal duidelijk. Ik zeg dat Thierry dat vast wel wil vertellen, want de denktank wil natuurlijk niet zo intransparant zijn als de EU. Thierry verwijst me naar de penningmeester. Die zit echter in Miami. De secretaris van het Forum weet het ook niet. De beste schatting is dat er nu enkele honderden mensen aangesloten zijn.

Een beweging

Na drie kwartier wachten op een nieuwe laptop kunnen we eindelijk beginnen. Thierry staat op een stoel en spreekt ons toe. “We kennen hem al”, weet hij te melden en vervolgens stelt hij zijn medebestuursleden voor. De helft is er niet. Het Forum voor Democratie moet een echte beweging worden die rapporten gaat uitbrengen en daar zijn stagiairs voor nodig. Er komt al veel geld binnen maar omdat dit nooit genoeg is “gaat de pet rond”.

Arno Wellens spreekt ons vervolgens drie kwartier lang toe. Zijn presentatie over de EU is een ouderwets recept: heel veel informatie contextloos achter elkaar zetten en in razend tempo afdraaien zodat iedereen verward achterblijft. Het verhaal is een aaneenschakeling van hele en halve verdachtmakingen. Het begint met de onmogelijkheid van de eurozone en kritiek op de open grenzen. We eindigen met een corrupte bank in Moldavië waar Guy Verhofstadt vuistdiep in zou zitten. En dat is dan ook de reden dat Verhofstadt zo voor TTIP is.

We leren onder andere dat Albanië de euro heeft ingevoerd en dat de EU gaat uitbreiden tot aan Azerbaijan. Er komt een kaart in beeld waarop landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Noord-Afrika bij de EU horen.

Opvallende details

Wat het allemaal met elkaar te maken heeft is niet duidelijk, maar dat hoeft ook niet want deze presentatie hoeft alleen maar in het oog springende details te bevatten die bij het publiek blijven hangen. “Schandalig” hoor ik achter me. In de presentatie die elk abstractieniveau ontbeert wordt een artikel van uw verslaggever aangehaald dat Marietje Schaake de media niet te woord wil staan. Wat dit artikel aan het totale betoog bijdraagt is duister, maar het publiek kan nu in ieder geval wel roepen dat het allemaal heel erg is.

En zo krijgen we een heleboel los zand waarvan niet direct te controleren is of het klopt. Niemand kent de Europese instellingen, de procedures, de politici, de stand van dossiers en ga zo maar door. Bij een stukje over ESM vraagt Thierry me of ik dat verdrag weleens gelezen heb. Hij negeert mijn wedervraag of hij even uit zijn hoofd kan opdreunen wat er in artikel 11 van ESM staat. Doorzichtigheid troef: Thierry wil hier een spreker hebben waar het publiek niets van leert, want zo blijft hij de enige met wat kennis. Dan kan hij iedereen met elk toevallig opkomend detail om de oren slaan.

Wie dan?

Thierry vond het een “magistraal en schokkend verhaal.” Applaus. We lopen de snikhete kelder uit en borrelen op de gracht. Mijn vraag blijft: wie heeft nu precies het plan om Azerbaijan lid te maken van de EU? Waar staat dat? Is daar een beleidsnotitie over? Is er misschien een website waarop staat dat Guy Verhofstadt morgen Azerbaijan de EU in wil loodsen, ook al heeft hij daar niets over te zeggen? Zijn er misschien al ontmoetingen van de Europese Raad over deze uitbreiding geweest? Wanneer komt er een update van de website van de Europese Commissie?

De secretaris van het Forum voor Democratie weet het antwoord niet, een 925-collega van Wellens ook niet en meerdere andere aanwezigen hebben ook al geen idee. Thierry vindt het “een interessante vraag”. Hij wil graag dat ik hem aan Wellens stel. Die loopt snel weg.

Het is bijna afgelopen en er ontstaat paniek. “De pet is nog niet rond geweest!” roept Thierry uit.

In de maand juli organiseert ThePostOnline een crowdfunding-actie: stuur Chris Aalberts vanaf september naar Brussel om twee keer per week verslag te doen van Europese politiek. Je kunt ook bijdragen aan deze actie. Lees hier meer.