Politiek

Rutte: Dit is niet het moment om te beslissen over Griekenland

16-07-2015 14:58

Als een MOU – memorandum of understanding – op tafel ligt, is het aan de Tweede Kamer te oordelen over een akkoord met Griekenland. Dat zei minister-president Mark Rutte donderdag tijdens het debat over de Griekse situatie. En dat MOU kan volgens de premier nog weken duren. En als die overeenkomst ter waarde van 80 miljard euro er ligt, moet er ook nog worden onderhandeld over de uitvoering van dat akkoord. Dan gaat er pas gekeken worden of er daadwerkelijk geld gaat worden overgemaakt naar de Grieken.

De hele oppositie heeft de VVD donderdag fel onder vuur genomen om Griekenland. De grootste regeringspartij werd weggehoond omdat ze weigert een oordeel te geven over de nieuwe Europese financiƫle steun aan het noodlijdende land. De VVD wil dat pas doen als het hele pakket maatregelen uitonderhandeld is. Rutte heeft al toegegeven dat hij zijn eerdere belofte om geen extra geld meer aan Griekenland te geven, had verbroken. De nieuwe steun brengt zijn VVD dan ook in een politiek lastige positie. De oppositie laakte de terughoudende opstelling van de VVD. De partijen vinden dat er wel degelijk sprake is van een akkoord en dat daarover een politiek oordeel mogelijk is, ook al is het op hoofdlijnen.

Update 15.03 – 900 miljoen euro steun voor Griekse banken

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de hoeveelheid noodsteun die aan Griekse banken kan worden verleend donderdag vergroot. Dat zei ECB-president Mario Draghi tijdens een persconferentie. Het besluit om de banken meer steun te verlenen hangt volgens Draghi samen met de nieuwe lening die Griekenland door de eurolanden in het vooruitzicht is gesteld. De banken in Griekenland zijn al ruim twee weken dicht, mede doordat de ECB het plafond voor de noodsteun niet verder wilde verhogen. Draghi gaf aan dat het plafond voor de steun is verhoogd met 900 miljoen euro.

Lees ook

Agreekment: De Griek is nu ook akkoord