Politiek

D66 en PvdA kunnen niet uitleggen waarom die Griekse miljarden nodig zijn

15-07-2015 10:37

Deze week besloten de eurolanden in Brussel nog eens tientallen miljarden over te maken naar de Grieken. Nederland draagt daar een paar miljard aan bij. Het lijkt erop dat veel mensen in Nederland daar op zijn minst twijfels bij hebben. De Grieken hebben zelf te veel geld geleend en de boel bedrogen, dus waarom zou Nederland nog een keer geld op tafel moeten leggen? Moeten de Grieken niet gewoon op de blaren zitten? Je zou verwachten dat vooral de voorstanders van dit akkoord uit kunnen leggen waarom deze miljarden nodig zijn. Het gaat dan vooral om de vraag waarom Nederlandse burgers daar iets aan hebben. Dat het akkoord invloed heeft op Griekse burgers is evident, maar het is niet zo duidelijk hoe hun situatie überhaupt te verlichten is. Er zijn ook behoorlijk wat critici die zeggen dat voor de Grieken zelf andere oplossingen beter waren geweest. Maar als we miljarden uitgeven willen ook Nederlanders daar wel iets aan hebben. De uitleg van de voorstanders stemt niet erg hoopvol.

Voorstanders

De meest overtuigde voorstanders in Nederland zijn D66 en de PvdA. D66-Fractievoorzitter Alexander Pechtold zegt dat met het akkoord “een hoger doel voor Nederland én Europa [is] gediend: Griekenland in de eurozone houden en de stabiliteit van Europa waarborgen.” D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld zegt: “Europa is gegijzeld geweest door regeringsleiders die enkel oog hadden voor nationale belangen, ze hebben nationale politiek bedreven over de rug van Europa.”

Deze redenen zijn allemaal vaag: waren er concrete nadelen voor Nederland of Europa als er een Grexit zou komen? Had dat de Nederlandse of Europese economie in een recessie doen belanden? Hoe dan? Was er een kans dat er weer banken omvielen? Waren er dan meer vluchtelingen naar Nederland en de rest van Europa gekomen? Het blijft allemaal onduidelijk: Griekenland blijft – heel stabiel – arm en hulpeloos en er is met deze oplossing inderdaad oog voor de EU, maar dat is voor niemand – behalve voor Europarlementariërs – een doel op zich.

Nog een D66-geluid

Bij Nieuwsuur zat Tom de Bruijn om de situatie in Griekenland te duiden. Hij zat ooit in een taskforce die de financiën en het openbaar bestuur in Griekenland weer op orde moest krijgen. Hij glimlachte al dat dat niet was gelukt. Hij is nu wethouder voor D66 in Den Haag. Presentator Twan Huys wilde weten waarom het verstandig is nogmaals geld in Griekenland te stoppen. Het antwoord van De Bruijn was veelzeggend:

 

“Het is niet in het belang van Europa en dus ook niet van Nederland, wij zitten per slot van rekening allemaal gezamenlijk in een Europese Unie, dat er een land gaat afvallen. Dat zou een buitengewoon gevaarlijk precedent zijn. Als Griekenland in chaos ontaardt in een regio die al buitengewoon instabiel is met een hele lastige verhouding met Rusland, met een migrantenvraagstuk wat enorm is, dat zou dus allemaal hele negatieve consequenties voor Europa hebben die ook hun invloed op Nederland zouden hebben. Dus dat is een hele belangrijke reden.”

 

Groot-Brittannië

Wat die “hele negatieve consequenties” zijn bleef onduidelijk. De Bruijn vervolgde:

 

“Een tweede hele belangrijke reden vind ik dat er zit volgend jaar een ander referendum aan te komen, dat is namelijk het referendum in Groot-Brittannië over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. Als wij doormodderen de manier waarop we dat nu doen, als er een enorm ongeluk komt met Griekenland zal dat een zeer negatief effect hebben op ook de situatie en de gedachte in het Verenigd Koninkrijk, met mogelijk (…) een negatief referendum in Groot-Brittannië. Dan zou de Europese Unie aan twee kanten verbrokkelen. Dat is iets wat absoluut niet in het Nederlands belang is.”

 

Voorstanders hebben inmiddels geleerd dat we over “het Nederlands belang” moeten spreken, want die term gebruikt de PVV ook. Maar wat het in dit geval inhoudt blijft onduidelijk. D66 wijst slechts op de instandhouding van de huidige EU en eurozone op zich. De tweede Nederlandse voorstander, de PvdA, doet dat op dezelfde manier. Diederik Samsom vindt het akkoord “goed nieuws voor de Griekse bevolking en voor de stabiliteit in Europa.” Het is ook goed voor “de eenheid van Europa”. Ook hier krijgt niemand het gevoel dat het om goed besteed geld gaat.

Zouden ze het eigenlijk wel kunnen uitleggen? Het wordt zo wel heel moeilijk Geert Wilders geen gelijk te geven dat het gewoon weggegooid geld is.

In de maand juli organiseert ThePostOnline een crowdfunding-actie: stuur Chris Aalberts vanaf september naar Brussel om twee keer per week verslag te doen van Europese politiek. Je kunt ook bijdragen aan deze actie. Lees hier meer.